Dočasné kontroly na hraniciach Slovenska a Česka skončili, polícia odhalila takmer tristo migrantov

TA3 TASR
25.8.2022 16:45

Vo štvrtok sa skončilo cvičenie Morava, v rámci ktorého česká polícia dočasne zaviedla kontroly na hraniciach so Slovenskom. Počas akcie, ktorá trvala 48 hodín, polícia zaistila 277 nelegálnych migrantov. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe tlačovej správy Polície ČR.

Protest na hraničnom priechode Milhosť.
TASR/František Iván

"Často išlo o veľké, až 40-členné skupiny mladých mužov vo veku 18 až 25 rokov, výnimočne o ženy a deti," spresnila polícia. Dodala, že okrem toho odhalila sedem prevádzačov, ktorých teraz stíha pre podozrenie zo spáchania trestného činu organizovania a umožnenia nelegálneho prekročenia hranice.

Hlavným zámerom cvičenia bolo preveriť, či sú české štátne zložky pripravené na prípadné opätovné zavedenie kontrol na hraniciach. "Cieľom bola v praxi overená súčinnosť s ostatnými bezpečnostnými zbormi a naša schopnosť reagovať na hrozby spojené s prílevom veľkého počtu nelegálnych migrantov," uviedol policajný prezident Martin Vondrášek.

Aktuálne čísla podľa policajnej hovorkyne vypovedajú o rastúcom pošte tranzitujúcich migrantov. Zatiaľ čo v roku 2021 bolo v Česku zaistených 1330 nelegálnych migrantov, tento rok ich doteraz zaistili 4194. Ide najmä o ľudí zo Sýrie, v menšej miere z Turecka, Afganistanu a Indie.

Do cvičenia Morava sa zapojilo takmer 2000 policajtov, príslušníkov armády a colnej správy. Hraničné kontroly robili na 23 bývalých hraničných priechodoch a 251 kilometroch zelenej hranice v Juhomoravskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok