Čína pokračuje vo vojenských aktivitách v okolí Taiwanu. Štyri lietadlá prekročili neformálne hranice

TA3 ČTK
20.8.2022 15:16

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že dnes zaregistrovalo 17 čínskych lietadiel a päť čínskych lodí operujúcich v blízkosti Taiwanu. Peking tak ďalej pokračuje vo vojenských aktivitách v blízkosti ostrova, informovala agentúra Reuters.

Čína pokračuje vo vojenských aktivitách v okolí Taiwanu. Štyri lietadlá prekročili neformálne hranice
TASR/AP

Podľa Taipei štyri čínske lietadlá pri svojich aktivitách prekročili strednú líniu Taiwanského prielivu, teda neformálnu hranicu deliacu obe strany. Taiwan tento týždeň navštívila delegácia amerického Kongresu. Dorazila krátko po tom, čo na ostrove rokovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Čína na návštevu Pelosiovej odpovedala rozsiahlymi manévrami, počas ktorých testovala aj balistické strely. Peking k návšteve amerických kongresmanov v pondelok uviedol, že "čínska armáda bude pokračovať v cvičeniach a bude pripravená na boj, aby hájila suverenitu krajiny".

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok