Úrad jadrového dozoru povolil spustenie tretieho reaktora v elektrárni Mochovce

TA3 TASR
25.8.2022 11:57

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vo štvrtok vydal rozhodnutie, ktorým umožňuje spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Mochovce areál 1140 px (SITA/Martin Havran)
SITA/Martin Havran

"Po overení splnenia všetkých technických a legislatívnych požiadaviek a preverení vznesených pripomienok, námietok a podnetov vo veci podaného rozkladu prvostupňového povolenia na uvádzanie jadrového zariadenia 3. bloku Mochovce do prevádzky, vydala dnes 25. augusta 2022 predsedníčka ÚJD SR ako druhostupňový správny orgán rozhodnutie," uviedol ÚJD.

Vydaniu povolení predchádzala podľa ÚJD rozsiahla inšpekčná a analytická činnosť inšpektorov ÚJD a ich externej podpory. "Druhostupňové rozhodnutie bolo vydané až po dôslednom vyhodnotení všetkých nezávislých analýz a odborných posudkov, ktoré si úrad nechal vypracovať v rámci procesu preverovania podnetov a obsahuje komplexné odôvodnenie preverenia podmienok procesu uvádzania 3. bloku JE Mochovce do prevádzky s dôrazom na jadrovú bezpečnosť ako najvyššiu prioritu," dodal úrad.

Podľa predsedníčky ÚJD Marty Žiakovej je druhostupňové konanie konečné. "ÚJD priebežne informoval o jednotlivých krokoch v konaní na svojom webovom sídle, kde zároveň zverejnil aj podklady pre druhostupňové rozhodnutie, ako aj návrh samotného rozhodnutia. Tým dal účastníkom konania a zainteresovanej verejnosti možnosť v princípe sa oboznámiť s rozhodnutím. Ak zvážia vykonať aj ďalšie kroky, avšak už na ÚJD nie je možné sa odvolať," zdôraznila Žiaková.  

Vysvetlila, že rozhodnutie umožňuje elektrárni byť uvedená do prevádzky. "Proces uvádzania do prevádzky sa začína zavezením prvej kazety (paliva) do reaktora. V okamihu, ako nadobudne rozhodnutie právoplatnosť a vykonateľnosť, Slovenské elektrárne (SE) môžu začať so zavážaním paliva a s ďalšími postupnými krokmi vedúcimi k tomu, aby bolo možné v prvom kroku reaktor a primárny okruh uzavrieť a začať vykonávať aktívne testy s palivom," doplnila.

Spúšťanie reaktora je podľa nej dlhodobý proces. "Skúšky vo veľmi optimálnom prípade môžu trvať štyri mesiace. Ak bude potrebné niečo spomaliť alebo zopakovať, môže to byť viac mesiacov," poznamenala.

"V tomto okamihu už začíname výrazne kontrolovať aj štvrtý blok EMO. Uvidíme, ako sa Slovenským elektrárňam bude dariť, ako sa im podarí dokúpiť dodatočné veci, ktoré ešte nemajú zakúpené pre 4. blok. Chýbajú materiály, ktoré treba špeciálne obstarávať, možno aj zariadenia. Predpokladáme, že najneskôr do dvoch rokov bude uvedený do prevádzky. Boli by sme spokojnejší, keby sa SE bezpečne podarilo blok 'dokompletovať' aj skôr," dodala šéfka ÚJD.

Tretí blok EMO začali stavať v roku 1987. Po niekoľkoročnom prerušení prác začali Slovenské elektrárne s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny. Po skúšobnej prevádzke a dosiahnutí maximálneho výkonu sa Slovensko stane čistým vývozcom elektriny.

Dostavba Mochoviec sa oproti plánom výrazne predražila. Na začiatku dostavby SE rátali s nákladmi okolo troch miliárd eur, no výsledná cena bude dvakrát vyššia. Náklady na dostavbu sleduje aj štát, pretože má v spoločnosti prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR 34-percentný podiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok