Rusi sa pokúsili Záporožskú elektráreň odpojiť od elektriny, nepodarilo sa im to

TA3 ČTK
23.8.2022 19:20

Ruské sily sa neúspešne pokúsili odpojiť okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň od ukrajinskej siete, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Príslušníkov ruskej armády znovu vyzval, aby túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe opustili, informovala agentúra Reuters. Moskva a Kyjev sa v posledných týždňoch vzájomne obviňujú z ostreľovania zariadenia.

MAAE vyzvala na zastavenie bojov v Záporožskej elektrárni. Inšpekcia našla viaceré škody
TASR/AP

Rusko vôbec nepomýšľa na dialóg s Ukrajinou a nikdy oň ani nestálo, uviedol Zelenskyj. Odmietol tiež, že by vydal rozkaz na zastavenie bojov na fronte, aby Moskvu nejako "upokojil". Západ ukrajinský štátnik upozornil, aby nepoľavoval vo svojej podpore Ukrajiny, únava ohľadom vojny by podľa neho znamenala veľké nebezpečenstvo pre celý svet.

Rusko juhukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň okupuje v podstate od začiatku svojej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Kritiku a silný odpor Západu vyvolal marcový požiar v areáli zariadenia aj ostreľovanie z posledných týždňov. Podľa ukrajinskej rozviedky ruskí vojaci mieria na skladisko popola a ďalšieho odpadu pri elektrárni, aby vzbudili dojem, že je v okolí zariadenia vyššia radiácia, napísala dnes agentúra Unian.

Rusko odmieta, že by na jadrovú elektráreň zacielilo a naopak z úderov viní Kyjev. Tvrdenie ani jednej z bojujúcich strán nemožno overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok