V Maďarsku obvinili Slováka. Použil falošnú poznávaciu značku, aby natankoval lacnejšie

TA3 ČTK
22.8.2022 19:57

Maďarské úrady vzniesli obvinenie proti slovenskému občanovi, ktorý sa začiatkom augusta pokúsil na juhozápade Maďarska použiť falošnú maďarskú poznávaciu značku, aby mohol natankovať lacnejšie palivo. S odvolaním sa na prokuratúru to dnes oznámila agentúra MTI.

V Maďarsku obvinili Slováka. Použil falošnú poznávaciu značku, aby natankoval lacnejšie
Twitter/bbj.hu

Maďarská vláda stanovila cenový strop pre liter paliva na 480 forintov (asi 1,18 eura), ale tankovať za túto cenu smú len vozidlá s maďarskou poznávacou značkou, aby sa zabránilo takzvanej benzínovej turistike.

Dvadsaťdeväťročný Slovák sa cez Maďarsko vracal do vlasti z dovolenky v Chorvátsku, uviedol hovorca prokuratúry Csaba Pirger. Keď turista prišiel do mesta Nagykanizsa, rozhodol sa doplniť nádrž. Predtým ale vymenil slovenskú poznávaciu značku na svojom aute za falošnú maďarskú, ktorú získal na Slovensku, aby mal nárok na lacnejšie palivo. Na benzínovej stanici sa ale spýtal obsluhy, koľko paliva si smie kúpiť, ale potom dostal strach a odišiel bez tankovania. Pravé poznávacie značky vrátil na svoje vozidlo sotva 50 metrov od čerpacej stanice a tie falošné odložil do auta.

Vedúci čerpacej stanice o incidente informoval políciu. Tá potom muža našla na inej čerpacej stanici a falošné poznávacie značky zabavila. Prokuratúra Slováka obvinila zo zneužitia poznávacích značiek ako jedinečného identifikátora.

Či je vozidlo spôsobilé čerpať benzín alebo naftu za zvýhodnenú cenu, o tom rozhoduje kód na poznávacej značke. Cenový strop pri pohonných hmotách platí od konca júla len pre maloobchodných spotrebiteľov.

Cenový strop zatiaľ platí do októbra

Maďari cenový strop zaviedli vlani v novembri, kedy stanovili jednotnú maximálnu cenu pre benzín s oktánovým číslom 95 aj pre naftu. Vláda obmedzenia zaviedla ešte pred jarnými voľbami, aby ochránila spotrebiteľov pred dopadmi inflácie, ktorá je teraz v Maďarsku - podobne ako v mnohých ďalších krajinách - na najvyšších hodnotách zhruba za 20 rokov. Cenový strop bude zatiaľ platiť do októbra.

Európska komisia v polovici júla začala voči Maďarsku právne kroky, pretože jej prekážajú odlišné ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou. Podľa EK je opatrenie diskriminačné a v rozpore s pravidlami vnútorného trhu, preto začala voči Budapešti konanie o porušení povinností. Maďarsko začalo vodičov so zahraničnými poznávacími značkami pri čerpacích staniciach odmietať, keď sa tam začali tvoriť dlhé rady a situácia bola pre maďarských občanov neúnosná.

Šéf maďarskej energetickej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi v rozhovore s televíziou ATV začiatkom júla povedal, že Maďarsko by malo cenový strop pri pohonných hmotách zrušiť, pretože opatrenie časom povedie k nedostatku palív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok