Maďarsko spúšťa údržbu rafinérie. Za zastropovanú cenu nebudú môcť tankovať všetci

TA3 ČTK
30.7.2022 14:04

Kvôli údržbe rafinérie obmedzí Maďarsko prístup k lacnejším pohonným hmotám. Čerpať ich tak budú môcť za úradne stanovenú cenu 480 forintov za liter (1,19 eura) iba majitelia súkromných vozidiel, poľnohospodárskych strojov a vozidiel taxislužby. Povedal to v sobotu šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás

Vláda sa zároveň rozhodla uvoľniť časť strategických rezerv, aby pomohla zaistiť zásobovanie. Gulyás na pravidelnom tlačovom brífingu povedal, že vláda po tomto opatrení siahla na odporúčanie ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL. Jej rafinéria v meste Százhalombatta pri Budapešti, ktorá pokrýva spotrebu pohonných hmôt v Maďarsku na 100 percent, bude od pondelka kvôli údržbe odstavená. Maďarsko teraz bude musieť spotrebu palív pokryť čiastočne dovozom, čiastočne uvoľnením štvrtiny strategických rezerv pohonných hmôt.

Či je vozidlo spôsobilé čerpať benzín alebo naftu za zvýhodnenú cenu, o tom rozhoduje kód na registračnej značke. Šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána upresnil, že nové pravidlá platia od dnešného poludnia. Zvýhodnenú cenu už nemôžu čerpať podnikové autá.

"Je dôležité poznamenať, že vláda môže zachovať cenový strop pri pohonných hmotách na 480 forintoch za liter pre maloobchodných spotrebiteľov," povedal Gulyás.

Maďari cenový strop zaviedli vlani v novembri, kedy stanovili jednotnú maximálnu cenu pre benzín s oktánovým číslom 95 aj pre naftu. Vláda obmedzenia zaviedla, aby ochránila spotrebiteľov pred dopadmi inflácie, ktorá je teraz v Maďarsku - podobne ako v mnohých ďalších krajinách - na najvyšších hodnotách zhruba za 20 rokov. Cenový strop bude zatiaľ platiť do októbra.

Európska komisia v polovici júla začala voči Maďarsku právne kroky, pretože jej prekážajú odlišné ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou. Podľa EK je opatrenie diskriminačné a v rozpore s pravidlami vnútorného trhu, preto začala voči Budapešti konanie o porušení povinností. Maďarsko začalo vodičov so zahraničnými poznávacími značkami pri čerpacích staniciach odmietať, keď sa tam začali tvoriť dlhé rady a situácia bola pre maďarských občanov neúnosná.

Šéf spoločnosti MOL Zsolt Hernádi v rozhovore s maďarskou televíziou ATV začiatkom tohto mesiaca povedal, že Maďarsko by malo strop cien pri pohonných hmotách zrušiť, pretože opatrenie časom povedie k nedostatku palív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok