Dopravu v Británii opäť narušil štrajk. Do práce neprišlo vyše 45-tisíc železničiarov

TA3 ČTK
20.8.2022 21:06

Železničnú dopravu v Británii opäť narušil štrajk za zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok, do ktorého sa zapojilo vyše 45-tisíc železničiarov. Podľa spoločnosti Network Rail, ktorá vlastní väčšinu železničnej siete, je v prevádzke iba pätina vlakov. Informuje o tom server BBC. Vyše 2000 zamestnancov najväčšieho britského kontajnerového prístavu Felixstowe oznámilo, že sa od nedele na osem dní k štrajku tiež pripojí, uviedla agentúra AP.

Dopravu v Británii opäť narušil štrajk. Do práce neprišlo vyše 45-tisíc železničiarov
TASR/AP

Železničiari štrajkovali už vo štvrtok a podľa generálneho tajomníka odborového zväzu RMT Micka Lyncha je "veľmi pravdepodobné", že sa budú konať aj ďalšie protesty. Vlakové spojenia sa v sobotu obmedzili zhruba na pätinu a štrajkujúcich varovali cestujúcich, že prevádzka všetkých vlakov sa zastaví o 18:30 (19:30 SELČ). Dôsledky štrajku budú viditeľné aj v nedeľu ráno, pretože časť vlakov nedorazí do destinácií, odkiaľ majú ráno vychádzať.

Minister dopravy Grant Shapps označil štrajk za zbytočný a vyzval Lyncha, aby členom RMT predložil súčasnú ponuku firmy Network Rail na zvýšenie miezd. Lynch však odmietol myšlienku, že by členovia túto ponuku v hlasovaní prijali. Štrajk má podľa neho stále väčšiu podporu verejnosti.

K štrajku sa od nedele pripoja aj zamestnanci prístavu Felixstowe, ktorý ročne odbaví vyše 2000 lodí a štyri milióny kontajnerov. To je takmer polovica všetkých kontajnerov, ktoré priplávajú do Británie. Kvôli štrajku budú zrejme niektoré lode musieť zamieriť do iných britských alebo európskych prístavov, píše AP. Štrajky za vyššie mzdy v Británii plánujú aj ľudia v ďalších odvetviach, napríklad zamestnanci prístavov, právnici, učitelia, zdravotné sestry, hasiči, pracovníci zvozu odpadu, letísk a pôšt.

Domácnosti v Británii sa teraz rovnako ako v ďalších európskych krajinách musia vysporiadať s rastúcimi životnými nákladmi. Miera inflácie v Británii v júli vystúpila na 10,1 percenta, teda na najvyššiu úroveň od februára 1982. Prispeli k tomu najmä ceny energií, pohonných hmôt, potravín a nealkoholických nápojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok