Londýnsku dopravu paralyzoval štrajk. Metro a autobusy stoja alebo premávajú obmedzene

TA3 ČTK
19.8.2022 11:45

Londýnsky systém verejnej dopravy v úiatok paralyzoval štrajk. Všetky podzemné i nadzemné linky metra stoja, alebo majú obmedzenú prevádzku. Podobne na tom sú desiatky autobusových liniek v západnej časti britskej metropoly. Informovala o tom spoločnosť Transport for London. Jej zamestnanci protestujú kvôli mzdovým a pracovným podmienkam. Želajú si, aby ich mzda reagovala na prudký nárast inflácie

Londýnsku dopravu paralyzoval štrajk. Metro a autobusy stoja alebo premávajú obmedzene
Twitter/City A.M.

Vo štvrtok po celej krajine štrajkovali desaťtisíce pracovníkov železnice. Fungovalo okolo 20 percent spojov. Protestovať budú znova v sobotu. Miera inflácie v Británii v júli vystúpila na 10,1 percenta, teda na maximum od februára 1982. Prispeli k tomu najmä ceny energií, pohonných hmôt, potravín a nealkoholických nápojov. V júni spotrebiteľské ceny vykázali medziročný nárast o 9,4 percenta.

Situácia viedla podľa agentúry Reuters k patovej situácii medzi firmami, odbormi a vládou. Rastúce náklady a klesajúci dopyt obmedzuje priestor firiem na vyjednávanie. Odbory poukazujú na rastúce životné náklady a vláda sa obáva, že veľké zvyšovanie miezd môže podnietiť infláciu.

"Nechceme sa ocitnúť v začarovanom kruhu 70. rokov minulého storočia, kedy skončíme pri tom, že sa zvyšujú platy, rastie inflácia a tak ďalej a tak ďalej. Z toho nevedie cesta," povedal BBC minister dopravy Grant Shapps.

Zväz britských železničných, námorných a dopravných odborov uviedol, že štrajk zamestnancov metra je reakciou na nedostatočné záruky ohľadom pracovných miest a dôchodkov zo strany TfL.

Spoločnosť TfL sama od vypršania mimoriadneho financovania od štátu iba pomaly rokuje s vládou. Finančná injekcia bola sčasti nutná kvôli poklesu počtu cestujúcich vplyvom pandémie covidu-19, pripomína Reuters.

Štrajky v Británii plánujú aj ľudia v ďalších odvetviach, napríklad zamestnanci prístavov, právnici, učitelia, zdravotné sestry, hasiči, pracovníci zvozu odpadu, letísk a pôšt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok