Návšteva amerických kongresmanov na Taiwane narúša suverenitu Číny, tvrdí Peking

TA3 TASR
15.8.2022 09:35

Návšteva členov amerického Kongresu na Taiwane narúša suverenitu a územnú celistvosť Číny, uviedlo v pondelok čínske ministerstvo obrany. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakciou na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny. Americkí kongresmani na ostrov, ktorý Peking považuje za svoju provinciu, pricestovali v nedeľu a dnes sa zišli s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Podľa čínskeho ministerstva obrany návšteva amerických kongresmanov svedčí o tom, že Spojené štáty sú tým, kto vytvára problémy a škodí mieru a stabilite v oblasti Taiwanského prielivu. "Čínska armáda bude pokračovať v cvičeniach a bude pripravená na boj, aby hájila suverenitu krajiny," dodalo ministerstvo.

Päťčlenná delegácia amerického Kongresu, vedená senátorom Edom Markeym, na Taiwan dorazila krátko po tom, čo na ostrove rokovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína na jej návštevu reagovala rozsiahlymi manévrami, počas ktorých testovala aj balistické strely. Armáda Číny podľa agentúry Reuters oznámila, že v blízkosti ostrova dnes vykonala ďalšie cvičenia, a to vo vzdušnom priestore aj na mori.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržuje oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taipei prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty čulé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdia, že tak robia preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok