Lídri vládnych strán sa nedohodli. Všetko speje k tomu, že ministri SaS odídu, vyhlásil Sulík

TA3 TASR
20.8.2022 08:01

Rokovanie vládnych lídrov v bratislavskom hoteli Bôrik sa opäť skončilo bez dohody. Všetko speje k tomu, že ministri SaS podajú k 31. augustu demisiu. Informoval o tom predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík. Ďalšie stretnutie lídrov má byť v piatok, 26. augusta, Sulík v ňom však veľký zmysel nevidí. Ako komentoval, pozície sú jasné.

rgg
TASR/Martin Baumann

Sulík ponúkol aj svoj odchod

V sobotu tiež Sulík navrhol svoj odchod z funkcie, ak to má byť cena za odchod Matoviča. Nemá však pocit, že by návrh zarezonoval.

"Všetko speje k tomu, že k 31. augustu podáme demisiu. Naším odchodom vláda nepadá, môže vládnuť ďalej. Návrhy, ktoré budeme považovať za rozumné, podporíme. Takýto istý prístup budeme čakať aj od našich bývalých koaličných partnerov," skonštatoval Sulík.

SaS trvá na odchode ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Body, ktoré predstavil premiér Eduard Heger (OĽANO), sú podľa Sulíka oproti tejto požiadavke "kozmetikou". "Sme pripravení o týchto bodoch diskutovať, sú to racionálne, rozumné riešenia, myslím si, že nájdeme dohodu, ale toto všetko až po tom, keď bude splnená naša základná požiadavka," vyhlásil Sulík.

Minister hospodárstva odmieta, že svojou rezignáciou chce utekať pred zodpovednosťou. Opätovne vyhlásil, že v aktuálnych náročných časoch sa nedá byť s Matovičom vo vláde. "Také chaotické vládnutie som nezažil," poznamenal. V predčasných voľbách riešenie nevidí.

Stretnutie v hoteli Bôrik malo prispieť k vyriešeniu koaličnej krízy. Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu.

Vláda musí riešiť zložité problémy

Napriek tomu, že osobné animozity a škriepky možno aj v koaličnom partnerstve pochopiť, nesmú brániť tomu, aby vláda riešila zložité problémy, ktoré krajinu čakajú. Pred sobotňajším rokovaním koalície v Bôriku to uviedli predstavitelia strany Za ľudí Dušan Velič a Viera Leščáková.

"Nemôžeme strácať čas osobnými animozitami, ak máme riešiť energetickú bezpečnosť krajiny v nastávajúcom období," prízvukoval štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič. "Verím, že to chápu aj naši partneri v koalícii," dodal.

Leščáková zdôraznila, že práve s ohľadom na výzvu pri zabezpečení energetických dodávok by minister hospodárstva Richard Sulík nemal opúšťať svoj post a mal by niesť počas vykurovacej sezóny zodpovednosť za rezort.

Za ľudí na rokovaní nezastupovala predsedníčka strany Veronika Remišová, jej kolegovia ju ospravedlnili s poukázaním na nevyhnutný oddych po náročnom pracovnom programe v ostatnom období.

Utópia v opozícii

Pokiaľ vláda nefunguje alebo nebude fungovať, rýchlo treba urobiť predčasné voľby. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský to uviedol pred sobotným koaličným rokovaním. Nechať v časoch energetickej krízy vládu bez väčšiny v parlamente nepovažuje za zodpovedné.

"Je dosť možné, že budeme musieť prijímať pomerne veľa tvrdých rozhodnutí súvisiacich práve s energetickou krízou, a som zvedavý, akým spôsobom takéto veci budú prechádzať v parlamente," podotkol. Spoliehať sa na podporu SaS v opozícii je podľa Pčolinského utópia. Veril, že na sobotnom stretnutí príde k posunu, ako upozornil, čas sa kráti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok