Rusko odmieta stiahnuť vojakov zo Záporožskej elektrárne. Šéf OSN vyzýva, aby ju neodpojilo od elektriny

TA3 TASR
19.8.2022 14:30

Rusko odmieta demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako "nezodpovedný". Guterres zároveň počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo elektráreň z ukrajinskej siete.

"Iba osoba, ktorá nerozumie možným rizikám, alebo im, naopak, rozumie, a preto tlačí na niečo, čo môže viesť k tragédii, môže ponechať jadrovú elektráreň bez ochrany. Takéto vyhlásenie spochybňuje kompetentnosť generálneho tajomníka OSN," povedal Rogov.

Guterres vyzval na demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne po štvrtkových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ľvove. Rusko obsadilo elektráreň ešte v marci a odvtedy tam má svojich vojakov. Elektráreň sa v uplynulých týždňoch stala terčom delostreleckých útokov. Rusi aj Ukrajinci sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne a obe strany upozorňujú, že to môže viesť k jadrovej katastrofe. Na demilitarizáciu zariadenia vyzval už pred časom Kyjev a podporil ho v tom aj Washington.

Šéf OSN taktiež vyzýva, aby Rusi elektráreň neodpojili z ukrajinskej siete. "Elektrina zo záporožskej elektrárne je zjavne ukrajinská... Takže túto zásadu treba plne rešpektovať," povedal Guterres. Ukrajinský jadrový úrad Enerhoatom predtým podľa agentúry Reuters vyhlásil, že ruské jednotky chcú zastaviť prevádzku v elektrárni a odpojiť ju od ukrajinskej siete. Okrem toho je Enerhoatom presvedčený, že Rusi chystajú v elektrárni rozsiahly útok, ktorý potom chcú zvaliť na Ukrajinu. Rusko vznieslo podobné obvinenie voči Ukrajine vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok