Rusi chcú Záporožskú elektráreň odpojiť od Ukrajiny, tvrdí Enerhoatom. Plánujú odstaviť fungujúce reaktory

TA3 ČTK
19.8.2022 11:55

Rusi sa chystajú odstaviť doteraz fungujúce reaktory v Záporožskej jadrovej elektrárni a odpojiť ju od ukrajinskej siete. Kvôli tomu už obmedzili prístup personálu do elektrárne, na pracovisko smeli iba zamestnanci, ktorí zaisťujú prevádzku jadrových blokov, uviedla dnes ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá za normálnych okolností túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe spravuje.

V stávke je jadrová bezpečnosť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil, že o situácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne bude rokovať s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Podľa agentúry Reuters Erdogan tiež uviedol, že Zelenskyj žiadal, aby Rusi odmínovali okolie elektrárne.

Enerhoatom v dnešnom vyhlásení tiež varoval, že Rusi, ktorí elektráreň okupujú od marca, tu chystajú "rozsiahlu provokáciu". Vo štvrtok večer do Enerhodaru dorazil početný štáb ruských propagandistov, ktorí sa zišli so zástupcami tajnej služby FSB, a už štvrťhodinu po polnoci Rusi od autobusovej stanice a od vypúšťacieho kanála ostreľovali okolie elektrárne. Je jasné, že to okupanti robia preto, aby v propagandistických médiách obvinili z ostreľovania ukrajinské sily, dodala spoločnosť.

"Znovu vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby čo najskôr prijalo všetky nevyhnutné opatrenia na ukončenie okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne. V stávke je jadrová a radiačná bezpečnosť celého ľudstva!" zdôraznil záverom Enerhoatom.

Moskva vo štvrtok obvinila Kyjev, že chce dnes podniknúť "rozsiahlu provokáciu" v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Kyjev naopak tvrdí, že provokácia v podobe teroristického útoku chystá Moskva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok