Prezidentská kancelária začína šetriť. Čaputová oznámila opatrenia na blížiacu sa zimnú sezónu

TA3 ČTK
19.8.2022 12:39

Stlmenie klimatizácie, zníženie teploty pri ohreve vody a tiež vykurovanie na nižšiu teplotu v nadchádzajúcej zimnej sezóne vo svojom úrade ohlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Opatrením v záujme šetrenia energiou chce hlava štátu inšpirovať aj ďalšie verejné inštitúcie v krajine. Niektoré štáty EÚ v súvislosti s možným nedostatkom energií už predstavili odporúčania pre jednotlivcov i firmy alebo zaviedli povinné úsporné opatrenia.

Prezidentská kancelária začína šetriť. Čaputová oznámila opatrenia na blížiacu sa zimnú sezónu
Facebook/Zuzana Čaputová

"V zásobníkoch máme plyn a podľa vlády by zimná vykurovacia sezóna mala byť v pohode. Napriek tomu považujem za správne správať sa zodpovedne. Z krátkodobého hľadiska čelíme energetickej kríze a z dlhodobého hľadiska čelíme klimatickej kríze," uviedla Čaputová k úsporným opatreniam vo svojom úrade. Ich súčasťou bude aj skrátenie nočného osvetlenia prezidentského paláca v centre Bratislavy.

Prezidentská kancelária si už skôr stanovila za cieľ stať sa do roku 2030 klimaticky neutrálnou inštitúciou. Súčasťou projektu je napríklad nahradenie vozového parku elektromobilmi a vozidlami s hybridným pohonom, vysádzanie stromov či zníženie množstva odpadu. Vyštudovaná právnička sa problematikou životného prostredia zaoberala už pred zvolením za hlavu štátu.

Úrady zatiaľ nenariadili šetrenie energiami. Napríklad Francúzsko zakázalo otvorené dvere v klimatizovaných obchodoch, Španielsko a Grécko zaviedli limity pre chladenie verejných budov. Nemecká vláda kvôli energetickej kríze a neistým dodávkam plynu z Ruska dlhodobo nabáda obyvateľov aj firmy na šetrenie. Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela predtým v tomto týždni povedal, že štát by v prípade nedostatku plynu pristúpil k obmedzeniu dodávok tepla do domácností, aby udržal v chode kľúčové zložky priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok