Tipy, ako ušetriť za vodu v domácnosti desiatky eur. Poteší sa peňaženka aj životné prostredie

TA3/zm
18.8.2022 16:00

Možno je vaša domácnosť len kvapkou v mori, ale celé more je vytvorené z kvapiek, a tak môžete svojou troškou prispieť k tomu, aby sa pitnou vodou neplytvalo. A vo finále sa poteší aj vaša peňaženka, keď príde domov menší účet. A to v dnešnej dobe, pri zdražovaní energií, nemusí byť vôbec málo.

Tipy, ako ušetriť za vodu v domácnosti desiatky eur. Poteší sa peňaženka aj životné prostredie
Pexels

Nielen kvôli zdražovaniu energií, ale aj kvôli životnému prostrediu si môžete osvojiť pár trikov, vďaka ktorým budete vo vašej domácnosti míňať oveľa menej vody.

Pákové batérie

Je to veľmi jednoduchá matematika. Pákové batérie sú až o tretinu úspornejšie ako kohútiky, a to nehovoríme len o situáciách, kedy z kohútika kvapká. Ak si to vynásobíte minimálne dvomi batériami v domácnosti, teda v kuchyni a kúpeľni, je to celkom dosť. Nehovoriac, ak máte v kúpeľni dve umývadlá, alebo ešte jedno na toalete.  

Sprchovanie a kúpanie

Základom pri sprchovaní, ako ušetriť vodu, je vypínať ju v čase, kedy sa len mydlíte. Na to netreba žiadnu univerzitu, dá to logiku, len sa treba naučiť novému zvyku, ak to doteraz nerobíte. Čo ste však možno vedeli je, že nastavenie prúdu vody na sprchovej hlavici, tiež zohráva pri spotrebe rolu. Keď tryskám uberiete na intenzite, vodu ušetríte.

Celkovo skráťte aj dobu sprchovania. Ak to zvládnete do päť minút, je to optimum. No ak milujete, keď na vás voda len tak kvapká a padá, lebo je to relax, voľte radšej napustenie vane. 

Čistenie zubov

Podobný princíp ako je vypnutie vody počas mydlenia, platí aj pri umývaní zubov. Dnes už je pustený kohútik počas celej doby snáď nonsens u každého. Ale ešte stále sa dá ušetriť. Namiesto vyplachovania úst od pasty z prúdu vody si radšej ústa vykloktajte vodou vopred napustenou v poháriku. Miniete jej oveľa menej. 

Dvojité splachovanie

Z kúpeľne prejdime rovno na toaletu, kde niektoré domácnosti majú, iné ešte nie, dvojité tlačidlo na splachovanie. A má to zmysel. Pri tom menšom, po malej potrebe, miniete len 3 litre vody. Väčšie je nastavené až na 6 litrov. Neplytvajte jeho stláčaním zbytočne. A celkovo si nerobte z toalety odpadkový kôš. Sčasti je to téma, ako neupchať rúrky, ale z druhej strany ide opäť aj o plytvanie vody. Preto by v záchodovej mise rozhodne nemali končiť zvyšky potravy, napríklad.

Pranie

Veľmi jednoduchá a rýchla rada, nepúšťajte práčku, ak nie je naplnená. Opäť pritom nejde len o vodu, zbytočne tak míňate aj elektrinu a pracie prostriedky.

Umývanie riadu

Ak máte umývačku riadu, pred tým než ju naložíte, nechajte nádoby poriadne odmočiť v dreze. Nie však spôsobom, že do nich pustíte čistú vodu. Skrátka ich do drezu vložte a uvidíte, že o chvíľu sú vodou napustené tak či tak, pretože si idete tu umyť ruky, tam opláchnuť ovocie. V skratke by sa to dalo nazvať odpadovým hospodárstvom.

V prípade, že umývate riad ručne. Platí tiež princíp odmočenia, ale následne všetky veci bez toho, aby voda tiekla prúdom, prebehni so saponátom. A potom oplachujte riad naraz. Vie to ušetriť litre denne a hektolitre ročne.

Dvojité využitie vody

V kuchyni ešte ostaňme. Varíte vajíčka alebo zemiaky? Vodu nevylievajte, nájdite jej druhý zmysel. Napríklad pri polievaní kvetov, ktoré dokonca ocenia živiny, ktoré tieto spomínané potraviny do vody uvoľnili. Samozrejme, keď je vychladnutá. A takýchto spôsobov, ako sa dá vode nájsť druhá úloha, je viacero. Môžete v nej napríklad odmáčať spomínaný riad... 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok