Cena plynu na európskych trhoch zlomila rekord zo začiatku marca

TA3 ČTK
18.8.2022 19:59

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh prekonala rekord zo začiatku marca, teda z doby tesne po začatí invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v septembri sa vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku zvýšila o 6,7 percenta a uzavrela na 241 eurách za megawatthodinu.

cena_plynu_12.jpg
TA3

Európa zápasí s krízou v zásobovaní energiami zhruba od minulej jesene, situáciu potom tento rok na jar zhoršili dopady vojny na Ukrajine. Zemný plyn sa tak stáva príliš nákladným na priemyselné využitie aj na výrobu elektriny, uviedla agentúra Bloomberg.

Ceny sú asi jedenásťkrát vyššie, než bolo do vlaňajška v tomto ročnom období obvyklé. Náklady európskych domácností a podnikov raketovo rastú, čelia najhoršej inflácii za niekoľko desaťročí.

Energetickú krízu v Európe teraz zhoršujú obmedzené dodávky z Ruska, zvýšený dopyt uprostred zotavovania z koronavírovej pandémie a horúce a suché leto, ktoré zvýšilo potrebu chladenia. Európske štáty zostavujú plány na úsporu plynu v období pred začiatkom zimy. Snažia sa čo najviac zaplniť plynové zásobníky a pripravujú sa na možné dodávky energií spotrebiteľom na prídel.

Na nové maximá stúpajú aj ceny elektriny. Cena kľúčového termínového kontraktu s dodaním v budúcom roku tento týždeň na energetickej burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku prvýkrát prekročila 500 eur za megawatthodinu (MWh). Za posledný rok sa tak zvýšila zhruba o 500 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok