ONLINE: Rusko oznámilo zamestnancom Záporožskej jadrovej elektrárne aby neprišli do práce, ukrajinská rozviedka sa pripravuje na provokáciu

TA3 TASR ČTK ČT24
18.8.2022 06:38

Rusko vo štvrtok oznámilo zamestnancom ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je teraz príčinou silnejúceho napätia, aby v piatok do zariadenia neprišli. Potvrdila to Ukrajinská tajná služba. Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko pripravuje na piatok "provokáciu" v Záporožskej jadrovej elektrárni. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:46 Ukrajinská agentúra Unian uviedla, že Belbek je najväčšou leteckou základňou ruských okupačných síl na Kryme.

23:22 Ruskom dosadený seustopoľský gubernátor Michail Razvožajev uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo a že nie sú hlásené žiadne škody.

22:31 Moskva dnes obvinila Kyjev, že chce v piatok podniknúť rozsiahlu provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. S obvinením prišiel onedlho potom aj Kyjev, podľa ktorého provokáciu na piatok v jadrovom zariadení pripravuje naopak Rusko. Ukrajinský hydrometeorologický ústav medzitým vypracoval model šírenia rádioaktívnych látok v prípade havárie. 

21:34 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti na Telegrame oznámil, že v obci Timonovo horí muničný sklad. Na mieste podľa neho nie sú obete ani zranenia. Príčina požiaru sa podľa gubernátora vyšetruje. Obyvatelia Timonova a susednej obce Soloti sú evakuovaní.

20:16 Predstaviteľ Charkovskej oblasti Oleh Synehubov označil ruské raketové údery na Charkov a Krasnohrad za teroristický útok a porušenie pravidiel vojny: "Ruskí teroristi cielene zasiahli obytné budovy raketami."

19:41 Rusko vo štvrtok oznámilo zamestnancom ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je teraz príčinou silnejúceho napätia, aby v piatok do zariadenia neprišli. Ukrajinská tajná služba to potvrdila americkej televízii NBC News a správu priniesol aj portál britskej stanice Sky News. 

19:12 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v "núdzovej situácii" a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. 

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa so šéfom OSN Guterresom dohodol na možnej podobe misie Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu v Záporoží.

Zelenskyj tiež zopakoval, že vyjednávanie s Ruskom je možné iba pod podmienkou, že sa stiahne zo všetkých oblastí, ktoré na Ukrajine okupuje.

18:14 Ukrajinská vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters tvrdí, že Rusko pripravuje na piatok "provokáciu" v Záporožskej jadrovej elektrárni.

17:28 Návšteva tureckého prezidenta na Ukrajine je silný odkaz podpory od takej mocnej krajiny. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa v Ľvove stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje agentúra AFP. 

17:09 Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala poľského občana pre podozrenie zo špionáže pre Rusko. Povedal to vo štvrtok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Žaryn. Informuje agentúra PAP. 

16:56 Organizácia Spojených národov (OSN) musí zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra Reuters. 

15:28 Rusko rozmiestnilo v Kaliningradskej enkláve na pobreží Baltského mora tri bojové stíhačky vyzbrojené hypersonickými strelami, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti. 

14:49 Čiernomorská flotila ruského vojenského námorníctva má nového veliteľa, viceadmirála Viktora Sokolova, ktorý donedávna velil námornej akadémii. O personálnych zmenách informovali ruské médiá. Ide o jeden z najvýznamnejších zmien vo velení od začiatku invázie na Ukrajinu, píše web Express.

14:27 Ukrajinská kontrarozviedka odhalila ruského agenta, ktorý v prvých dňoch invázie pomohol ruskému konvoju s vojenskou technikou pri ceste do Kyjevskej oblasti. Tridsaťosemročný muž, ktorý navigoval jednotky zo Sumskej oblasti, bol zadržaný pre podozrenie z vlastizrady.

13:51 Rusko vo štvrtok varovalo, že ak ukrajinská armáda bude pokračovať v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne, bude nútené zastaviť jej prevádzku. Kyjev popiera ostreľovanie elektrárne a tvrdí, že to robí Rusko.

13:22 Už 44.300 ruských vojakov údajne zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.

12:40 Kanada poskytla Ukrajine zvýhodnenú pôžičku vo výške 450 miliónov kanadských dolárov. Finančné prostriedky majú byť použité na nákup zemného plynu a ďalšie výdavky na vykurovanie počas vykurovacej sezóny.

12:08 Rusko verbuje do radov svojej armády aj väzňov a podozrivých, ktorým na výmenu sľubuje zastavenie trestného konania. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia ľudskoprávnych aktivistov.

11:33 Vojenská pomoc Ukrajine zo strany veľkých európskych krajín od apríla klesá. Šesť najväčších štátov v Európe – Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Poľsko – za mesiac júl vôbec po prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári neposkytlo Ukrajine žiadne nové bilaterálne vojenské záväzky. 

10:51  Ruské jednotky v Záporožskej atómovej elektrárni na juhu Ukrajiny nemajú ťažké zbrane. Vo štvrtok to vyhlásilo ruské ministerstvo obrany, ktoré zároveň obvinilo Kyjev, že plánuje "provokáciu".

10:25 Situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni bude témou dnešného rokovania lídrov v Ľvove na západe Ukrajiny. Stretnú sa tam generálny tajomník OSN António Guterres, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho turecký partner Recep Tayyip Erdoğan.

9:52 Súd na Ruskom okupovanom polostrove Krym uložil pokutu 50 000 rubľov návštevníkovi karaoke baru, na ktorého žiadosť zaznela v podniku ukrajinská pieseň s vlasteneckou tematikou. Muž sa podľa súdu dopustil diskreditácie ruských ozbrojených síl.

9:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzval Moskvu, aby Ruskom okupovanú Záporožskú atómovú elektráreň okamžite vrátila Ukrajine. V noci na štvrtok to uviedol na sociálnej sieti Telegram.

8:56 Britské ministerstvo obrany píše na Twitteri, že straty ruských tankov sú pravdepodobne sčasti spôsobené aj tým, že posádkam zrejme chýba náležitý výcvik a nedokážu správne používať doplnkovú dynamickú ochranu, zvanú aj reaktívne pancierovanie.

8:20 Vo štvrtok vstúpili do platnosti sprísnené obmedzenia Estónska pre ruských občanov, ktorí chcú vstúpiť do tejto pobaltskej krajiny. Vláda v Tallinne začiatkom tohto týždňa oznámila, že prestane vydávať estónske víza ruským občanom a zakáže vstup Rusom, ktorí majú estónske turistické, obchodné, športové alebo kultúrne víza.

7:30 Ako "podlý a cynický" odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok ruských okupačných síl, pri ktorom zahynulo v stredu v ukrajinskom meste Charkov najmenej šesť ľudí a ďalších 16 osôb utrpelo zranenia.

7:06 Rusko sa snaží vzbudiť zdanie, že údery na vojenské zariadenia na Ruskom anektovanom ukrajinskom Kryme sú teroristické činy. Snaží sa tým odvrátiť pozornosť od porušovania medzinárodného práva Moskvou a podkopať výzvy na označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus, uviedol vo svojej pravidelnej správe americký Inštitút pre štúdium vojny.

6:37 Šéf Sumskej oblasti Dmytro Zhyvytskyi oznámil, že ruské sily vykonali v regióne pätnásť útokov. Neboli hlásené žiadne obete. Ostreľovanie ale poškodilo školu, kultúrne centrum a niekoľko obytných domov v obci Esman. Uviedol to The Kyiv Independent.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok