Matka zrejme pomohla dcére potratiť, spáliť a pochovať plod. Odhalili ich správy na Facebooku

TA3 Samuel Drozda
19.8.2022 00:00

Tínedžerka zo štátu Nebraska v USA čelí obvineniu z trestného činu potratu, ktorý je v rozpore so štátnymi zákonmi po tom, čo americké autority dostali jej správy na Facebooku.

FCB
TASR/AP

Sedemnásťročnú Celeste Burgessovú, ktorú budú súdiť ako dospelú, čaká s jej matkou Jessicou Burgessovou súdny proces pre obvinenia z porušenia zákonu v štáte Nebraska, ktorý zakazuje interrupcie po 20. týždni tehotenstva. informoval o tom web magazínu Forbes.

Prvý prípad medzi mnohými

Ide o jeden z prvých prípadov, kedy bola niekoho aktivita na Facebooku použitá na obvinenie z interrupcie v štáte, kde je obmedzený prístup k potratom. Takýto scenár zostával do značnej miery hypotetickým po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA zrušiť rozsudok v prípade Roe v. Wade. Nebraska v súčasnosti zakazuje potraty po 20. týždni. V ten istý deň republikánski (konzervatívna strana USA, pozn. editora) zákonodarcovia v štáte nezískali dostatok hlasov na skrátenie tohto obdobia na 12 týždňov.

Klamstvá alebo zúfalstvo?

Celeste a jej matku obvinili v júli z údajného odstránenia, ukrytia alebo opustenia mŕtveho ľudského tela a zatajenia smrti inej osoby po tom, čo policajné oddelenie v meste Norfolk dostalo tip, že Celeste v apríli v 23. týždni tehotenstva potratila a plod tajne pochovala s pomocou svojej matky. O prípade predtým informovalo niekoľko miestnych médií vrátane Norfolk Daily News a Lincoln Journal Star.

Zatiaľ čo Celeste povedala polícii, že potratila, štátne orgány pokračovali vo vyšetrovaní a odovzdali Facebooku príkaz na prehliadku na prístup k účtom Celeste a Jessicy na Facebooku. Následne našli správy medzi matkou a dcérou, ktoré údajne podrobne popisovali, ako Celeste podstúpila samoriadený potrat s Jessicinou pomocou.

Reakcia Facebooku

Po zverejnení tohto príbehu hovorca Meta, materskej spoločnosti Facebooku, Andy Stone vo vyhlásení na Twitteri uviedol, že "nič v platných zatykačoch, ktoré sme dostali od miestnych orgánov začiatkom júna, pred rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, nespomínalo potrat. Zatykače sa týkali obvinení súvisiacich s kriminálnym vyšetrovaním a súdne dokumenty naznačujú, že polícia v tom čase vyšetrovala prípad mŕtveho narodeného dieťaťa, ktoré bolo spálené a pochované, a nie rozhodnutie mať potrat."

Mesiac predtým, ako bola Celeste obvinená, sa Marka Zuckerberga, generálneho riaditeľa materskej spoločnosti Facebooku Meta, spýtali zamestnanci, ako bude spoločnosť chrániť tých, ktorí žiadajú o potrat. Zuckerberg odpovedal, že snahy o rozšírenie šifrovania na platforme „udržia ľudí v bezpečí,“ uviedol CyberScoop. 

V máji viceprezidentka pre ľudské zdroje spoločnosti Meta Janelle Galeová povedala zamestnancom, že nesmú v práci diskutovať o potratoch, tvrdí Verge. Spoločnosť neskôr oznámila, že zamestnancom, ktorí musia cestovať do iného štátu, aby mohli mať spomínaný zákrok, preplatí náklady.

Nejasné pravidlá

Meta do značnej miery stále mlčala o tom, ako bude všeobecne moderovať obsah týkajúci sa potratov. Používatelia v USA si však nedávno všimli, že príspevky na Instagrame a Facebooku o získaní potratových piluliek, ako je mifepriston, boli systematicky odstraňované. Avšak, Meta zároveň aj naďalej zarábala na reklamách proti potratom, ktoré obsahovali nebezpečné dezinformácie, zistil portál Media Matters

Vyšetrovanie portálu The Markup zistilo, že Facebook zbieral údaje od používateľov interagujúcich s webovými stránkami interrupčných služieb, a následne tieto informácie sprístupnil skupinám bojujúcim proti potratom. V júni hovorca spoločnosti Meta Andy Stone pre Washington Post povedal, že spoločnosť „starostlivo skúma všetky vládne žiadosti o informácie o používateľoch a často ich odmieta, a to aj na súde“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok