So zrušením ústavného práva na potrat súhlasí 41 percent Američanov, vyplýva z prieskumu

TA3 ČTK
26.6.2022 20:37

Väčšina Američanov nesúhlasí s piatkovým rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, ktoré zrušilo ústavné právo na potrat, vyplýva z prieskumu agentúry YouGov pre televíziu CBS News. Nesúhlasné stanovisko k verdiktu dalo najavo 59 percent opýtaných, zvyšných 41 percent mu vyslovilo podporu. Potraty by v USA mali byť za všetkých okolností alebo vo väčšine prípadov legálne podľa 64 percent účastníkov prieskumu.

potrat (SITA)
SITA

Nové čísla sa nijako zásadne neodkláňajú od hodnôt z posledných desaťročí, kedy sondáže opakovane ukazujú väčšinovú podporu práva na ukončenie tehotenstva v americkej spoločnosti. Agentúra Pew Research Center sa už skoro tri dekády prakticky každý rok ľudí pýta na postoje k legálnosti potratov a len raz menej ako 50 percent opýtaných uviedlo, že by mali byť vždy alebo vo väčšine prípadov povolené.

Konzervatívna väčšina v senáte najvyššieho súdu však rozhodla, že americká ústava právo na potrat negarantuje a že verdikt z roku 1973, ktorý toto právo ukotvil, bol chybný. V dôsledku nového rozhodnutia piatich z deviatich členov súdu môžu americkí zákonodarcovia prístup k interrupciám ľubovoľne obmedzovať, čo aj republikánski lídri mnohých štátov robia.

Medzi republikánmi a demokratmi je v pohľade na potraty obrovská názorová priepasť, čo ukazuje aj nový prieskum. Podporu piatkovému verdiktu najvyššieho súdu v ňom vyjadrilo len 17 percent demokratov, zatiaľ čo súhlas dalo najavo 78 percent republikánov. 

Rozdelenie podľa pohlavia respondentov zase naznačuje, že zrušenie precedensu z roku 1973 považujú za nesprávne dve tretiny amerických žien. Z tých opýtaných uviedlo 56 percent, že podľa nich verdikt životy žien v USA zhorší, zatiaľ čo opačný názor vyslovilo len 16 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok