Biden sa chystá znovu zabojovať o prezidentské kreslo. Niektorí by však privítali mladšieho nástupcu

TA3 ČTK
12.8.2022 12:19

Americký prezident Joe Biden sa v roku 2024 chystá znova kandidovať do úradu prezidenta a potenciálne tak znova čeliť Donaldovi Trumpovi. Podľa niekoľkých svojich poradcov sa momentálne pripravuje na začatie kampane po novembrových amerických voľbách, napísala v piatok agentúra Bloomberg.

bh
TASR/AP

Bidenovo odhodlanie bojovať o druhý mandát sa zvyšuje napriek správam o jeho historicky nízkej popularite, ktorá sa pohybuje okolo 40 percent, a napriek prieskumom, že väčšina demokratov by radšej vo voľbách videla iného kandidáta ako teraz 79-ročného Bidena.

Ľudia blízki prezidentovi uvádzajú, že Bidenovu vôľu kandidovať vzpružilo nedávne presadenie jeho sociálnej a klimatickej legislatívy a zákona o držaní zbraní, ale aj rozmáhajúci sa vplyv Trumpa nad Republikánskou stranou a exprezidentove právne aj iné škandály, ktoré Bidenovi dodávajú motiváciu sa mu postaviť.

"Prezident povedal, že plánuje znovu kandidovať. Ľudia by ho mali brať za slovo," povedala Anita Dunnová, Bidenova dlhodobá asistentka.

Biden často odkazuje na prieskumy, ktoré hovoria, že by vo volebnom dueli v roku 2024 nad Trumpom zvíťazil, a tiež veria, že ho demokrati v roku 2020 do volieb nominovali, pretože mal najväčšiu šancu poraziť exprezidenta Trumpa.

V nasledujúcich voľbách by však Biden vôbec nemusel čeliť dnes 76-ročnému Trumpovi, ktorý by sa mohol rozhodnúť nekandidovať, alebo by ho v primárkach mohol poraziť "mladší republikán na vzostupe", upozorňuje Bloomberg.

Traja demokratickí členovia Kongresu nedávno naznačili, že Biden by mal uvoľniť miesto mladšiemu nasledovníkovi, a niekoľko ďalších odmietlo podporiť jeho znovuzvolenie.

Oficiálne oznámenie o kandidatúre možno čakať až mesiace po novembrových voľbách, kedy budú Američania voliť svojich zástupcov do Kongresu, na guvernérske pozície aj ďalšie nižšie verejné posty. Priaznivci Bidena ale tvrdia, že jeho rozhodnutie spolupracovať s vedením Demokratickej strany a investovať prostriedky do takzvaných swing states, teda štátov kľúčových pre výsledok prezidentských volieb, je hlavným náznakom jeho vôle kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok