Súd vo Francúzsku vyšetruje daňové úniky pri Babišovom nákupe víl. Ten sa bráni, že všetko prebehlo v súlade so zákonom

TA3 ČTK
12.8.2022 10:52

Francúzsky Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) začal predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov v súvislosti s nákupom nehnuteľností českým expremiérom Andrejom Babišom vo Francúzsku, uviedol denník Le Monde. PNF podľa zistení novinárov skúma podmienky nadobudnutia vily v Mougins na juhu Francúzska a vyšetrovanie začal vo februári.

Babišovým majetkom sa francúzske médiá začali zaoberať vlani na jeseň po úniku dôverných dokumentov, tzv. Pandora Papers. Novinári vtedy zistili, že mnoho šéfov štátov a vlád skrýva svoj majetok za nastrčenými spoločnosťami v daňových rajoch. Podľa článku Le Monde práve pre Pandora Papers neuspel Babiš v minuloročných parlamentných voľbách a prišiel o post ministerského predsedu.

PNF zveril vyšetrovanie Ústrednému úradu pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom, píše Le Monde. Tento úrad skúma podmienky, za ktorých Babiš nadobudol honosné panstvo s rozľahlými pozemkami v Mougins (v departemente Alpes-Maritimes) ďalej vo vnútrozemí od mesta Cannes.

Bývalý český premiér dnes zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že všetky nákupy nehnuteľností vo Francúzsku sa uskutočnili v súlade so zákonmi. "Ja môžem len znova zopakovať, že všetky nákupy nehnuteľností prebehli v súlade so zákonmi. Detaily nepoznám, vašu informáciu mám len z médií," uviedol Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok