Lídri koalície sa nedohodli. Nič z povedaného nevyzeralo ako kompromis, vyhlásil Sulík

TA3 TASR
12.8.2022 08:16

V bratislavskom hoteli Bôrik rokovali lídri vládnych strán o východisku z koaličnej krízy. Dorazili aj strany SaS, Za ľudí a hnutie Sme rodina. Stretnutie zvolalo hnutie OĽANO. Predseda strany SaS vystúpil na krátkej tlačovej konferencii, kde priblížil výsledky rokovania. Liberáli rátajú s tým, že minister financií Igor Matovič neodstúpi z funkcie a ministri SaS po vypršaní ultimáta podajú demisiu a vládu opustia.

Heger chce nájsť riešenie

Bez SaS bude vláda Eduarda Hegera nefunkčná a nebude mať v Národnej rade SR väčšinu. Predseda vlády to povedal po piatkovom rokovaní koaličných predstaviteľov v súvislosti s vládnou krízou. Heger apeloval na stabilitu a nájdenie riešení, ako zostať jednotní. 

Uviedol tiež, že všetky štyri strany sa v piatok zhodli, že pri schvaľovaní tzv. rodinného balíčka z dielne Igora Matoviča nebola porušená koaličná zmluva.

„Slovensko potrebuje vládu štvorkoalície,“ povedal Heger. Podľa premiéra sa treba vrátiť na začiatok a ďalšie fungovanie treba dohodnúť podľa koaličnej zmluvy. „Potrebujeme sa vrátiť k sľubom, ktoré sme dali voličom,“ vyhlásil.  

Matovič sa ospravedlnil

„Ospravedlňujem sa za skutočné hriechy, ktoré som spáchal," povedal minister financií. Rozvrat verejných financií ani rokovanie o rodinnom balíčku medzi ne podľa Matoviča ale nepatria. Podľa neho stačí, aby urobili krok späť a zažehnali spory. Vyzval na to aj členov strany SaS.

Sulík priblížil výsledky rokovania

„Som rád, že premiér takéto stretnutie zvolal,“ povedal Sulík. Minister hospodárstva ďalej priblížil, že posledné dianie nemá s osobnými spormi či s osobnou rovinou nič dočinenia. „Ide o to, akým chaotickým a zničujúcim spôsobom funguje naša vláda,“ povedal. Ďalej priblížil, že Igor Matovič je podľa neho zodpovedný za viacero zlých rozhodnutí, ako aj za znásilnenie legislatívneho procesu. „Odmietame byť za takéto počinenie dlhšie spoluzodpovední,“ povedal. „Na stretnutí som nenadobudol pocit, že by sa malo niečo zmeniť," povedal líder SaS. Avizoval ešte ďalšie stretnutie na budúci týždeň.

Podľa Sulíka nič z toho, čo bolo na rokovaní povedané, nevyzeralo ako kompromis. „Už opakovane a jasne sme povedali, aká je naša pozícia a naša kardinálna podmienka. Nič z toho, čo bolo povedané, nevyzeralo, že táto kardinálna podmienka bude splnená," vysvetlil.   

„Neviem si predstaviť, že sa vrátime do koalície a zostaneme vo vláde, ktorej členom bude Igor Matovič. Toto už je za nami. Buď sa kolegovia chcú prispôsobiť, alebo nechcú, to už je na nich,“ povedal líder SaS. Na rokovaní nepadol návrh, podľa ktorého by z vlády okrem Matoviča odišiel aj Sulík.

Sme rodina po rokovaní 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár podľa Denníka N z rokovania odišiel krátko po jeho skončení. Pri novinároch sa nezastavil. 

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský novinárom povedal, že každá strana si na stretnutí povedala svoj postoj k situácii. Rokovania môžu podľa jeho slov smerovať "kamkoľvek".

SaS potvrdila príchod

Na stretnutie dorazil vyjednávací tím v zložení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka, ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a podpredsedu strany a ministra školstva Branislava Gröhlinga. Informoval o tom Gröhling v piatok ráno. "Po včerajšom vyhlásení idem na toto rokovanie kvôli premiérovi Eduardovi Hegerovi, ale idem tam s tým, aby som mu opätovne osobne povedal, že moja demisia je pripravená na podpis," povedal minister školstva na tlačovej konferencii.

Predsedníctvo hnutia OĽANO, ako aj jeho poslanecký klub vo štvrtok informovali, že líder OĽANO Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. "Toto rozhodnutie je nemenné. Igor Matovič vyhral voľby. Dostal mandát na zostavenie koalície pre toto volebné obdobie. Je predsedom strany s najvyšším počtom poslancov v parlamente," odôvodnilo svoje rozhodnutie predsedníctvo a poslanci OĽANO.

Hnutie upozornilo, že Slovensko čelí bezprecedentným výzvam, ako je pandémia, vojna na Ukrajine, utečenecká kríza, extrémna inflácia či rast cien energií. "Je to čas, keď je potrebné držať spolu, poskytnúť občanom potrebnú oporu a istotu, že ich vláda týmto náročným obdobím bezpečne prevedie," dodalo.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu a žiada vypracovanie novej. Jej požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Ak sa jej požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS chcú podať demisiu.

Za ľudí aj Sme rodina

Účasť na piatkovom stretnutí potvrdila aj poslankyňa parlamentu zo strany Za ľudí Jana Žitňanská. Dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia.

Žitňanská by bola podľa svojich slov rada, keby stretnutie nebolo posledným, ale naopak, prvým rokovaním o tom, ako pôjde štvorkoalícia ďalej. "Pevne dúfam, že ešte stále existuje cesta sa dohodnúť, aby sme v nejakej podobe dovládli," uviedla s tým, že prediskutovať to treba vnútri a neobťažovať ľudí možnými konštrukciami.

Sme rodina bude na stretnutí zastupovať jeho predseda a šéf Národnej rady SR Boris Kollár s predsedom poslaneckého klubu Petrom Pčolinským. Hnutie nateraz nepriblížilo svoje očakávania. "Stanovisko zaujmeme po stretnutí," uviedol Pčolinský. Predstavitelia Sme rodina počas trvania vládnej krízy viackrát uviedli, že ide o spor medzi OĽANO a SaS. Od partnerov očakávali jeho vyriešenie, nemali voči nim personálne požiadavky.

Ak neodíde Igor, odchádzame my

Sulík ešte pred piatkovým stretnutím zopakoval, že požiadavka jeho strany na odchod lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády platí. "Pokiaľ Igor Matovič neodíde z vlády do konca augusta, tak odchádzame my," povedal novinárom v Sliači s tým, že dôvody už jasne pomenovali. Kritizuje Matoviča za rozvracanie verejných financií za proaktívnej spolupráce s "fašistami" alebo za zamestnávanie 500 úradníkov navyše. "To je pre nás za čiarou. Povedali sme si buď - alebo, lebo takto to už ďalej fungovať nemôže," dodal.

Pokiaľ by SaS nepokračovala vo vláde, podporí podľa Sulíka rozumné návrhy v parlamente. Šéf SaS podľa svojich slov počul mnohokrát o tom, že sa hovorí o budúcom vládnutí jeho strany s mimoparlamentným Hlasom-SD. "Budeme sa snažiť o riadnu pravicovú koalíciu," reagoval s tým, že volič rozhodne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok