Ukrajina plánuje evakuovať Doneckú oblasť. Chce tak urobiť ešte pred príchodom zimy

TA3 TASR
11.8.2022 23:15

Ukrajinské úrady sa chystajú pred zimou evakuovať dve tretiny obyvateľov z oblastí, ktoré Kyjev ovláda v bojmi zmietanej Doneckej oblasti - sčasti pre obavy, že v dôsledku vojnou poškodenej infraštruktúry nebude možné zabezpečiť vykurovanie.

Ukrajina plánuje evakuovať Doneckú oblasť. Chce tak urobiť ešte pred príchodom zimy
TASR/AP

Povedala do vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informuje o tom agentúra Reuters. Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu zhruba 220-tisíc z približne 350-tisíc obyvateľov vrátane 52-tisíc detí, spresnila Vereščuková na tlačovej konferencii.

Koncom júla bola ohlásená povinná evakuácia obyvateľov Doneckej oblasti, ktorá je dejiskom ťažkých bojov. Hoci úrady označujú evakuáciu za "povinnú", obyvatelia sa jej môžu vyhnúť vyplnením formulára, v ktorom deklarujú svoj úmysel zostať.

Od 1. augusta bolo podľa Vereščukovej evakuovaných 3904 osôb. Tisícky ďalších by mali opustiť územie pred príchodom zimy, pretože v bojoch bola zničená energetická i vykurovacia infraštruktúra.

Ukrajinská vicepremiérka dodala, že sa evakuácia môže rozšíriť aj na ostatné vojnou zasiahnuté oblasti, ako sú Chersonská, Charkovská a Záporožská.

Donecká oblasť je súčasťou východoukrajinského regiónu Donbas, ktorý chce Rusko úplne ovládnuť, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok