Toto je vojna Ruska, nielen Putina, vyhlásil Kuleba. Na zákaze vydávania turistických víz trvá

TA3 TASR
11.8.2022 22:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok nepriamo kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý sa predtým vyslovil proti plošnému zákazu udeľovania turistických víz v Európskej únii ruským občanom. Scholz vyhlásil, že vojnu na Ukrajine rozpútal ruský prezident Vladimir Putin a takýto zákaz by postihol aj Rusov, ktorí s vojnou nesúhlasia.

Rusko porušilo medzinárodné právo. Je potrebné potrestať ho sankciami, uviedol Kuleba
TASR/AP

"Toto je vojna Ruska, nie je to len Putinova vojna," napísal na Twitteri Kuleba. "Nie Putin, ale ruskí vojaci prichádzajú z Ruska, aby zabíjali, mučili a ničili. Rusi vo veľkej väčšine podporujú vojnu a drukujú raketovým útokom na ukrajinské mestá a vraždeniu Ukrajincov. Nech si teda ruskí turisti užívajú Rusko," vyhlásil Kuleba.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve predtým podľa agentúry Bloomberg označil Kuleba zákaz vydávania víz za "najúčinnejšie osobné sankcie". Tým Rusom, ktorí s Putinom nesúhlasia, Kuleba radí požiadať o politický azyl v zahraničí.

Scholz je podľa vlastných slov presvedčený, že adresné sankcie voči ruským politikom, oligarchom a predstaviteľom mocenských skupín sú postačujúce a ak by sa rozšírili aj na "celkom nevinných ľudí", znížilo by to ich účinok.

O tejto záležitosti by mali v priebehu tohto mesiaca rokovať lídri členských krajín Európskej únie. Na zákaz vydávania víz Rusom vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a tiež premiérky Fínska a Estónska Sanna Marinová a Kaja Kallasová. Estónska vláda vo štvrtok oznámila, že na svoje územie zablokuje vstup približne 50-tisíc Rusom, ktorí dostali turistické víza pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Česká republika a aj pobaltské štáty krátko po ruskom vpáde na Ukrajinu zastavili vydávanie turistických, pracovných i študijných víz Rusom. Česko zákaz neskôr rozšírilo aj na Bielorusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok