VIDEO: Krv môže zachrániť život. V ktorých prípadoch ju však nie je možné darovať?

TA3
12.8.2022 16:00

Krv nemôže darovať každý. Najčastejšími príčinami vyradenia darcov sú v aktuálnom období predovšetkým užívanie liekov proti alergii, prekonanie respiračného ochorenie či poštípanie kliešťom, povedala pre Pravda TV MUDr. Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Národnej transfúznej služby.

darovanie krvi 1140px (SITA/Michal Svítok)
SITA/Michal Svítok

Lekárka v relácii Ide o zdravie taktiež pripomenula, že do 72 hodín po stomatologickom zákroku nie je dovolené darovať krv. "V prípade extrakcie zuba je interval týždeň," dodala. Po tetovaní alebo endoskopickom výkone nie je možné darovať krv v období šesť mesiacov. "Sú to procedúry, pri ktorých hrozí prenos infekčných ochorení krvou," vysvetlila Kovaľová.

Štandardne sa darcovi odoberá 450 mililitrov krvi, ktorá následne putuje na vyšetrenie. "Vyšetrujú sa protilátky proti červeným krvinkám, ktoré by mohli u príjemcu spôsobiť problémy. Ďalej sa testujú infekčné ochorenia, ako je žltačka typu B a typu C, HIV a syfilis," priblížila proces doktorka.

Rodinné darcovstvo platí na celom svete

Darovanie na meno, známe ako rodinné darcovstvo, nie je ničím nezvyčajným. "Často sa stretávame s tým, že nemocničné zariadenia oslovujú rodinných príslušníkov pacientov, ktorých čaká operácia alebo potrebujú hemoterapiu, aby zabezpečili dostatočný počet darcov," tvrdí lekárka. Na pracoviskách transfúznej služby podľa Kovaľovej vnímajú tieto aktivity veľmi pozitívne.

Čo v prípade, že sa nezhoduje krvná skupina pacienta s rodinnými príslušníkmi či priateľmi? "Krv rodinného príslušníka sa v takomto prípade použije pre iného pacienta," uviedla lekárka. Doplnila, že pacient, ktorý je rodinným príslušníkom darcu, dostane kompatibilnú krv od niekoho iného.

Celý rozhovor s MUDr. Zuzanou Kovaľovou si môžete pozrieť tu.


Témy: pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok