VIDEO: Pre cukrovku je charakteristické stukovatenie pečene, ochorenia majú spoločný základ, tvrdí diabetológ

TA3 Pravda
5.8.2022 19:00

Stukovatením pečene trpia aj ľudia, ktorí nepijú alkohol. Toto ochorenie nazývame aj nealkoholová tuková choroba pečene. Diabetológ doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. v rozhovore pre Pravda TV upozornil, že diabetes a stukovatenie pečene sa často vyskytujú spoločne. Prečo je tomu tak?

VIDEO: Pre cukrovku je charakteristické stukovatenie pečene, ochorenia majú spoločný základ, tvrdí diabetológ
TASR/Dano Veselský


"Diabetes mellitus je ochorenie, ktoré poškodzuje prakticky všetky tkanivá a orgány," uviedol v rozhovore doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., známy diabetológ a prezident Slovenskej diabetologickej asociácie. Martinka podotkol, že medzi poškodenými orgánmi je aj pečeň. Pre diabetes je charakteristické ochorenie pečene, ktoré sa označuje ako "nealkoholová tuková choroba pečene". Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 % svetovej populácie.

Diabetológ povedal, že nealkoholová tuková choroba pečene urýchľuje komplikácie diabetu, zhoršuje aj riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. "Diabetes a aj nealkoholová tuková choroba majú spoločný základ, takže sa často vyskytujú spoločne." Martinka upozornil, že aj napriek týmto skutočnostiam, sa ľudia pečeni veľmi nevenujú. Pomôcť by mohol Projekt SIRIUS, ktorého cieľom je odhalenie choroby pečene. 

Témy: Rozhovor choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok