Spotreba elektriny viditeľne poklesla. Môžu za to rekordne vysoké ceny

TA3 TASR
11.8.2022 12:48

Ceny elektriny a plynu dosahujú v posledných dňoch nové maximá. V stredu cena elektriny s dodaním v budúcom roku na pražskej burze PXE prvý raz prekročila 450 eur za megawatthodinu. Spotreba elektriny viditeľne poklesla a aj priemyselná produkcia bola v júni nižšia oproti minulému roku, upozornili vo štvrtok analytici Inštitútu finančnej politiky.

"Ceny elektriny a plynu dosahujú v uplynulých dňoch nové rekordy, hnané pretrvávajúcou neistotou okolo dodávok plynu z Ruska, vlnami horúčav v Európe, ako aj výpadkami vo francúzskych elektrárňach," uviedli analytici. Na vysoké ceny komodít reagovala v posledných mesiacoch aj spotreba elektriny. Tá sa podľa IFP od konca júna nachádza na najnižších úrovniach od roku 2015 s výnimkou roku 2020, keď spotreba klesla z dôvodu prvej vlny pandémie.

V 32. týždni dosiahla spotreba elektriny podľa údajov IFP 2731 megawatthodín (MWh), zatiaľ čo sa v rovnakom týždni v  posledných siedmich rokoch pohybovala od 2914 MWh do 3219 MWh. "Aj na údajoch priemyselnej produkcie možno pozorovať pokles, oproti minulému roku bola výroba v júni nižšia o 5,7 %," priblížil IFP. 

S tým súvisia aj pohyby na trhu práce. Ten podľa analytikov s nástupom leta zažíva stagnáciu. Počet zamestnaneckých zmlúv bol síce v júli medziročne vyšší o jedno percento, ale medzimesačná dynamika naznačuje zastavenie zotavenia. "Oproti predpandemickému obdobiu je v ekonomike zamestnaných o 35.000 ľudí menej," dodal IFP.

Témy: Európa plyn Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok