Štáty Únie už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. Na svetovom trhu by ho malo byť dostatok

TA3 TASR
11.8.2022 08:19

Členské štáty Európskej únie už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. O polnoci zo stredy na štvrtok sa totiž skončilo prechodné obdobie a začalo platiť embargo na import ruského uhlia. Informuje o tom agentúra DPA.

Štáty Únie už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. Na svetovom trhu by ho malo byť dostatok
Twitter/ТРУХА English

Embargo bolo súčasťou piateho balíka sankcií schváleného v apríli a plne vstúpilo do platnosti od štvrtka. Členské štáty EÚ sa dohodli na prechodnom období v dĺžke 120 dní, aby sa firmy z odvetvia mohli na to pripraviť. Cieľom embarga je oslabenie ekonomiky Ruska, ktoré vedie útočnú vojnu na Ukrajine.

Európska komisia v apríli uviedla, že embargo na dovoz uhlia môže Rusko stáť 8 miliárd eur ročne. Nemecký zväz dovozcov uhlia VdKi aj napriek embargu nepočíta s tým, že by v Európe mohol byť s uhlím problém, keďže na svetovom trhu je k dispozícii. Hlavnými dodávateľmi sú teraz Spojené štáty, Južná Afrika, Austrália, Indonézia a Kolumbia.

Zákaz dovozu uhlia bol prvou sankciou, ktorá sa dotkla dodávok energií. EÚ neskôr v snahe zvýšenia tlaku na Moskvu schválila aj zákaz dovozu ruskej ropy, ktorý začne platiť na konci roka. Výnimku majú krajiny vysoko závislé od dodávok cez ropovody, ako Maďarsko a Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok