ROZHOVOR: Sú hranice, za ktoré nepôjdem, hovorí Čekovský. SaS podľa neho hazarduje s budúcnosťou

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
12.8.2022 14:00

Spolupráca OĽANO s fašistami je pre neho hranicou, za ktorú nepôjde. Poslanec parlamentu Kristián Čekovský hovorí, že SaS podľa neho hazarduje s budúcnosťou Slovenska, a preto by Igor Matovič a Richard Sulík mali nájsť spoločnú reč alebo ustúpiť zo svojich postov. Menšinovej vláde dlhú budúcnosť nepredpovedá. Na to, ako Eduard Heger zvláda krízu a aká je v OĽANO atmosféra po odchode Juraja Krúpu, sme sa pýtali v rozhovore.

ROZHOVOR: Sú hranice, za ktoré nepôjdem, hovorí Čekovský. SaS podľa neho hazarduje s budúcnosťou
ta3/Martin Rinčo

Kristián Čekovský v rozhovore hovorí o tom:

  • či neľutuje vstup do politiky,
  • či je OĽANO stále protikorupčné hnutie,
  • aká je atmosféra v OĽANO po odchode Krúpu,
  • za akých podmienok by opustil OĽANO,
  • čo si myslí o hrozbe odchodu Jaroslava Naďa,
  • aký má názor na Matovičove výroky o médiách,
  • ako vníma Gyimesiho návrh o zákaze dúhových vlajok.

Vyštudovali ste žurnalistiku, pôsobili ste ako redaktor vo verejnoprávnej televízii. Ako sa vám stojí na opačnej strane barikády? Neľutujete vstup do politiky?

Nie je to jednoduchá práca a už vôbec nie v časoch, ktoré žijeme. Beriem to však ako príležitosť zanechať po sebe niečo dobré - napríklad aj v mediálnej oblasti, v ktorej som roky pracoval. Som rád, že sa mi podarilo výrazne zlepšiť proces výberu riaditeľa RTVS. Voľba v parlamente bola po rokoch verejná, čím sme eliminovali riziko, že sa o tejto dôležitej funkcii rozhodne v politickom zákulisí mimo očí občanov. Verejné vypočutie sme posilnili o účasť nezávislých odborníkov, ktorí pre poslancov vypracovali hodnotenie jednotlivých kandidátov. Nový riaditeľ bol vybratý práve spomedzi tých najlepších. 

Tieto zmeny som presadil aj do nového mediálneho zákona, takže to takto bude fungovať už stále, aj keď tu už my nemusíme byť. Mediálny zákon prináša viac transparentnosti do fungovania a financovania médií, a tiež ním zvyšujeme ochranu novinárov a ich zdrojov. Výsledky sa dostavujú a Slovensko sa po rokoch poklesu tento rok posunulo v rebríčku slobody tlače o osem priečok k lepšiemu. Mimo mediálnej sféry sa nám s kolegami podarilo znížiť drakonické tresty za držbu marihuany. Je to najväčšia zmena za posledných 15 rokov v tejto oblasti. V tomto vidím zmysel tejto práce.

Matovičova výprava do Cannes

Boli ste jedným zo skupiny ľudí, ktorí cestovali do Cannes za exministrom Jánom Počiatkom. Ako sa odvtedy zmenilo OĽANO? Je to stále to protikorupčné hnutie, ako sa profilovalo pred voľbami?

Boj proti korupcii patrí k oblastiam, kde je prínos tejto vlády a OĽANO nespochybniteľný. Nejde len o rozviazané ruky polície, čo už môže pôsobiť ako klišé, ale aj o to, že viaceré prípady sa dostali pred súd. Niečo podobné by bolo za vlád Smeru nepredstaviteľné. Kritici hovoria o tom, že ide o normálne veci, avšak na Slovensku sa to stalo normálnym až po voľbách v roku 2020. 

Robíme aj to, čo sme sľúbili v Cannes - aby sa ukradnutý majetok vrátil naspäť do rúk ľuďom. Polícia už v známych korupčných kauzách zaistila majetky v hodnote miliónov eur. Luxusné autá a domy končia v správe Úradu pre správu zaisteného majetku, ktorý sme zriadili. Ak súdy potvrdia tresty prepadnutia, majetok pôjde do dražby a vráti sa do štátneho rozpočtu. Hnutie OĽANO nemá za dva a pol roka vládnutia žiadny väčší korupčný škandál. Ak sa preukázali nejaké pochybnosti, okamžite bola vyvodená zodpovednosť. Takže áno - myslím, že ešte stále ide o protikorupčné hnutie.

Kristián Čekovský ta3/Martin Rinčo

Juraj Krúpa odišiel z hnutia pre hodnotový obrat a príklon k "ultrakonzervativizmu". Aká je v hnutí atmosféra po jeho odchode?

Diskusie o hodnotových otázkach prebiehajú v hnutí od volieb v roku 2020, čo je logické aj vzhľadom na to, že poslanecký klub tvoria liberálnejší aj konzervatívnejší poslanci. Nebudem skrývať, že pre mňa sú niekedy tieto diskusie ťažko pochopiteľné. Dôležité je však to, že zatiaľ neprešiel žiadny z „ultrakonzervatívnych“ návrhov, napríklad často spomínané sprísnenie interrupcií. A to aj preto, že s nimi nesúhlasili liberálne orientovaní členovia poslaneckého klubu. Naopak, podarilo sa nám znížiť neprimerané tresty za držbu marihuany a predložili sme aj uznesenie na podporu menšín a komunít, ktoré bolo silným signálom o tom, že Slovensko je krajina pre všetkých.

V rozhovore pre Refresher ste vylúčili, že by ste sa podieľali na menšinovej vláde podporovanej poslancami okolo Tomáša Tarabu. Ste pripravený odísť z OĽANO, ak by k tomu došlo?

V tejto chvíli ostávam súčasťou hnutia, za ktoré som kandidoval. Samozrejme, aj ja mám určité hranice, ktoré ak by sa prekročili, tak nebudem môcť ďalej fungovať v OĽANO. Jednou z nich je spolupráca s fašistami a ľuďmi, ktorí boli na ich kandidátke.

Naď pohrozil odchodom z politiky

Zdvihnú sa na odchod podľa vás aj ďalší?

Nebolo by správne, keby som hovoril za svojich kolegov. Už pri rokovaniach o rodinnom balíčku sa však ukázalo, že v prípade akejkoľvek spolupráce s ĽSNS budú mať vážny problém s ďalším fungovaním aj ďalší poslanci hnutia, čo by mohlo viesť k ich odchodu.

Váš stranícky kolega Andrej Stančík na Facebooku uviedol, že je presvedčený, že dovládnutie v štvorkoalícii je to najlepšie. Aký scenár je ideálny pre vás?

Taktiež pokračovanie koalície v doterajšej podobe. Nikto nie je ideálny - ani my, ani naši koaliční partneri. Ale rozbehli sme zásadný proces zmien pre zlepšenie Slovenska, či už v oblasti boja proti korupcii, alebo dôležitých reforiem a ten treba dokončiť. Navyše už dva roky prežívame náročné časy a ďalšie problémy sa na nás valia v podobe cien energií. Nik z koalície sa nemôže uprostred tohto procesu zdvihnúť a nechať ľudí v štichu. Treba to spoločne zvládnuť a dokončiť.

Minister obrany Jaroslav Naď sa zmienil, že uvažuje o odchode z politiky. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa stal jedným z najvyťaženejších ministrov. Je to stratégia, ako pritlačiť na lídrov, aby konflikt urovnali?

Vyjadrenie Jaroslava Naďa považujem za úplne racionálne. Stotožňujem sa s jeho výrokom o tom, že lídri majú namiesto osobných a straníckych priorít uprednostniť priority krajiny. Richard Sulík aj Igor Matovič by buď mali nájsť spoločnú reč, alebo ustúpiť zo svojich pozícií. Myslím, že strana SaS postavila svoje požiadavky až príliš na hranu a hazarduje s budúcnosťou tejto krajiny. Verím, že na kompromis je pripravená strana SaS aj hnutie OĽANO. V opačnom prípade hrozí menšinová vláda, ktorá by podľa mňa nemala dlhú trvanlivosť.

Minister financií Igor Matovič spojil Denník N so slovom „nenávisť“. Stotožňujete sa s nálepkovaním mienkotvorných médií na Slovensku takýmito výrazmi? Je podľa vás v poriadku, ak Igor Matovič používa slovník pripomínajúci skôr extrémistické strany?

Podobné výroky politikov o médiách, alebo konkrétnych novinároch som kritizoval už v minulosti. Tento spôsob komunikácie nepovažujem za primeraný. Na druhej strane je tu Robert Fico, ktorý používa oveľa agresívnejšie vyjadrenia, napr. že konkrétni novinári budú „pykať“ a sú „banda prasiat“. Pre mňa sú okrem verbálnych prejavov dôležité aj fakty - kým za vlád Roberta Fica sme sa ako krajina prepadali v rebríčku slobody tlače, teraz sa nám podarilo výrazne zlepšiť svoju pozíciu (z 35. na 27. priečku). Je to aj vďaka zákonom, ktoré sme prijali. Okrem toho si myslím, že sa uvoľnila aj klíma na výkon novinárskeho povolania. Kým za minulej vlády bol zavraždený novinár a ďalších sledovalo Bödörovo komando, teraz takíto ľudia končia v rukách polície a priznávajú sa k trestnej činnosti.

Čo podľa vás odštartovalo pokles preferencií hnutia OĽANO? Aké kroky by hnutiu pomohli získať naspäť aspoň časť voličov?

Pokles preferencií postihol v minulosti viaceré vládne strany nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. OĽANO sa navyše stalo vládnou stranou počas pandémie, kedy sme nevytĺkali politické body na spochybňovaní opatrení. Naopak rástol koaličný partner, ktorý sa k protipandemickým opatreniam vyjadroval kriticky.

Mierny nárast preferencií OĽANO sme videli napríklad pri jasnom a ráznom komunikovaní agresie Ruska proti Ukrajine. Náš volič je prozápadne orientovaný a ocenil jednoznačný postoj, ktorý OĽANO zaujalo. Som presvedčený, že pomôže návrat k témam ako je boj proti korupcii, či reformy. To sú veci, kvôli ktorým ľudia OĽANO volili. Naši voliči nechcú zbytočné kultúrne vojny, alebo vnútrokoaličné spory, z ktorých je verejnosť unavená.

Heger a koaličná kríza

Zvláda premiér Eduard Heger kočírovanie koaličnej krízy? Čo by ste mu poradili v rámci jej urovnania?

Eduard Heger už viackrát ukázal, že dokáže koalíciu stmeliť. Stále hovorí o snahe zachovať štvorkoalíciu a v tomto má moju podporu. Nakoľko však nie som súčasťou rokovaní o riešení koaličnej krízy, nie som v pozícii, aby som premiérovi mohol radiť, čo ďalej.

Čo u vás nakoniec rozhodlo, že ste hlasovali za prelomenie veta prezidentky dokonca spolu s poslancami z ĽSNS? Urobili by ste tak znovu?

V parlamente nie som iba za seba, ale musím sa rozhodovať aj za ľudí, ktorých tam zastupujem. Pri schvaľovaní rodinného balíčka som musel prihliadať na to, že státisíce ľudí čakajú na to, či im politici v čase rýchlo rastúcich cien pomôžu. Ako jeden z mála poslancov OĽANO som najprv podporil pripomienky pani prezidentky a zahlasoval som za postup, ktorý som považoval za správny – teda prijať iba časť zákona a ďalšie, sporné veci nechať na riadny legislatívny proces. 

Nakoľko však pripomienky prezidentky neboli prijaté, stál som pred rozhodnutím, či podporím zákon ako celok a rodiny dostanú nejakú pomoc, alebo nie. Na mieste bola obava, že rokovania o iných finančných opatreniach by politickým lídrom trvali ďalšie mesiace. Nachádzame v náročnom období stúpajúcej inflácie a cien, čiže schválenie tejto pomoci bolo dôležité. Či by som to urobil znovu je hypotetická otázka. Pri rokovaní o podpore balíčka sme dostali od vedenia OĽANO ubezpečenie, že podobné situácie sa už nebudú opakovať.

Ako vnímate rozporuplné vyjadrenia poslanca Gyimesiho smerom k slovenskej zahraničnej politike a LGBT komunite?

Návrh poslanca Gyimesiho na zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách neprešiel poslaneckým klubom OĽANO. Sám som sa k nemu vyjadril dosť jasne, keď som z okna svojej poslaneckej kancelárie vyvesil dúhovú vlajku. Za ďalší komentár tento návrh ani nestojí.

Názory pána Gyimesiho napríklad na agresiu Ruska voči Ukrajine sú často protichodné s oficiálnou politikou Slovenska, ktorú reprezentuje vláda. Ja sa stotožňujem s líniou, ktorú reprezentuje premiér Eduard Heger a z tohto pohľadu sú pre mňa výroky kolegu Gyimesiho bezpredmetné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok