Pri obciach na východe Ukrajiny sa ťažko bojuje. Moskva tvrdí, že Pisky je pod ruskou kontrolou

TA3 ČTK
11.8.2022 10:27

Ruské invázne jednotky útočia pri východoukrajinských obciach Marjinka a Pisky, informoval vo štvrtok ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení o situácii na bojisku. Podľa agentúry Reuters zúria v okolí Piskov ťažké boje.

Predstaviteľ samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Daniil Bezsonov tvrdí, že Pisky sú pod kontrolou ruských a proruských síl, avšak Kyjev túto informáciu popiera.

"V Piskách je horúco. Mesto je naše, ale na jeho severe a západe zostávajú roztrúsené ohniská odporu," uviedol Bezsonov na platforme Telegram. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč však podľa Reuters poprel, že by Pisky padli. Ruský postup do Piskov nebol úspešný, povedal. Silne opevnené mesto je kľúčové v obrane Doneckej oblasti, poznamenal Reuters.

Donbas sa stal hlavným cieľom Moskvy po tom, čo sa jej na začiatku invázie nepodarilo obsadiť hlavné mesto Kyjev. Zatiaľ čo Luhanská oblasť je teraz takmer úplne pod ruskou kontrolou, Doneckú oblasť z časti stále ovládajú Ukrajinci.

"Nepriateľ sústredí svoje úsilie na získanie plnej kontroly nad územím Luhanskej a Doneckej oblasti a na udržanie dočasne dobytých častí Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti," napísal ráno vo svojej správe o vývoji bojov ukrajinský generálny štáb. Rusko sa podľa neho snaží o vytvorenie priaznivých podmienok na obnovenie ofenzívy na niektorých miestach a tiež zablokovanie ukrajinskej námornej komunikácie v Čiernom mori.

Ukrajina medzitým v stredu obvinila Rusko zo zabitia najmenej 13 ľudí pri raketových útokoch, pričom strely podľa nej invázne sily odpálili z oblasti okolo okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, zatiaľ čo vedeli, že pre ukrajinských obrancov je riskantné paľbu opätovať. "Zbabelí Rusi už nemôžu nič robiť, tak udreli na mestá, zatiaľ čo sa nečestne schovávali v Záporožskej jadrovej elektrárni," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Oblastní predstavitelia okupovaných území, ktoré dosadila do úradov Moskva, dnes ráno podľa ruských tlačových agentúr naopak tvrdili, že ruská protivzdušná obrana odrazila pokusy ukrajinských ozbrojených síl o útok na mesto Enerhodar a neďalekú jadrovú elektráreň. Člen rady okupačnej administratívy Záporožskej oblasti Vladimír Rogov tvrdí, že Ukrajinci útočili okrem iného pomocou dronov, raketometov a delostrelectva. Kyjev sa zatiaľ nevyjadril.

Moskva a Kyjev sa v uplynulých dňoch vinili navzájom z útokov v blízkosti tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú v marci za dramatických okolností získali pod kontrolu ruské invázne jednotky. Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok