Dodávky ropy do Česka cez ropovod Družba obnovené nebudú, uviedol Transpetrol

TA3 ČTK
10.8.2022 17:02

Dodávky ropy južnou vetvou ropovodu Družba do Českej republiky obnovené nebudú, napísal ČTK slovenský prepravca ropy Transpetrol. Na Slovensko ropa spomínaným ropovodom už znovu prúdi, a to po predchádzajúcom prerušení dodávok v súvislosti s problémami s platbou za tranzit suroviny cez Ukrajinu.

Dodávky ropy do Česka cez ropovod Družba obnovené nebudú, uviedol Transpetrol
TASR/AP

Hovorca bratislavskej rafinérie Slovnaft Anton Molnár povedal, že dohodnuté riešenie ohľadom úhrady tranzitných poplatkov za prepravu ropy sa týka obnovenia dovozu suroviny na Slovensko a do Maďarska. Slovnaft patrí do maďarskej petrochemickej skupiny MOL.

Ukrajina prepravu ropy zastavila 4. augusta, pretože nedostala z Ruska peniaze za augustový tranzit. Rusko peniaze odoslalo, ale ešte v júli sa mu vrátili späť. Tranzitný poplatok v záujme obnovenia dodávok ropy Ukrajine poslala slovenská rafinéria Slovnaft a jej maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Ruská spoločnosť Transnefť potom dnes popoludní oznámila obnovenie dodávok ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie aj do Česka.

Hlavným odberateľom ropy z južnej vetvy Družby je v Česku spoločnosť Unipetrol, ktorú ovláda poľská skupina PKN Orlen. Vyjadrenie poľskej strany sa ČTK snaží získať.

"Dodávka do ČR nebude obnovená," napísala ČTK riaditeľka kancelárie šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Povedala tiež, že dodávky ropy na Slovensko boli obnovené a že ropa sa už nachádza na slovenskom území.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík na dopoludňajšej tlačovej konferencii v Bratislave povedal, že vinu za prerušenie dodávok ropy nenesie ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podľa neho nastal pri spracovaní platby v jednej banke v západnej Európe, a to kvôli protiruským sankciám zavedeným po invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Tranzit ropy severnou vetvou podľa skorších informácií pozastavený nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok