Ruská letecká základňa na Kryme sa vraj stala terčom útoku, hlásia zranených a aj obete

TA3 ČTK
9.8.2022 17:20

Explózia a požiar boli dnes ohlásené z ruskej leteckej základne na západe anektovaného Krymu; príčiny zatiaľ nie sú známe a špekulácie o možnom ukrajinskom útoku zostávajú nepotvrdené. Na miesto sa vybral šéf správy anektovaného polostrova Sergej Aksjonov, ktorý nariadil vytvoriť okolo letiska päťkilometrovú bezpečnostnú zónu.

Ruské ministerstvo obrany medzitým všetko vysvetlilo explóziou niekoľkých kusov leteckej munície v úložisku na letisku Saky (rusky Saki) pri Novofedorivke (rusky Novofedorovky). Príčiny výbuchov sa zisťujú, neoficiálne sa podľa ruských médií hovorí o porušení pravidiel požiarnej bezpečnosti. Explózie si podľa miestnych úradov vyžiadali jedného mŕtveho z radov civilistov a sedem zranených, vrátane dvoch detí.

K explóziám na ruskom vojenskom letisku na Kryme sa ukrajinská vojenská rozviedka podľa denníka Ukrajinska pravda odmietla vyjadriť. "Explozie postihli leteckú základňu okupantov, odkiaľ vzlietali lietadlá bombardujúce Záporožskú, Mykolajivskú a Chersonskú oblasť," zdôraznila ukrajinská tlačová agentúra Unian. "Ukrajina dostala rakety o dolete 200-300 kilometrov a použila ich," napísal bývalý poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv, ale ruské ministerstvo obrany tvrdí, že munícia na letisku jednoducho vybuchla, bez prispenia ďalšieho faktora, dodal Unian. Oleksij Arestovyč z ukrajinskej prezidentskej kancelárie zažartoval o zhubnosti ruského zvyku fajčiť v blízkosti pušného prachu a naznačil, že nabudúce by na rade mohol byť Kremeľ.

"Na území letiska Saky pri Novofedorivke na Kryme v úložisku obklopenom pozemnými valmi explodovalo niekoľko kusov leteckej munície," citoval TASS z vyjadrenia ruského ministerstva obrany. Explózie si nevyžiadali zranené či obete ani nepoškodili leteckú techniku. "Prijímajú sa opatrenia na uhasenie vzniknutého požiaru a na zistenie príčin výbuchu," dodalo ministerstvo.

Na letisku sú podľa TASS vojenské lietadlá a vrtuľníky, vrátane strojov patriacich vojenskému námorníctvu, a nachádza sa tu aj výcvikové stredisko pilotov námorníctva. "Na Kryme napadli vojenské letisko a muničné sklady pri letoviskách Saky a Novofedorivka (rusky Saki a Novofedorovka)," pôvodne napísal Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z miestnych úradov. Denník neskôr s odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady napísal, že explózie si vyžiadali najmenej troch zranených.

"Zatiaľ môžem potvrdiť len sám fakt niekoľkých výbuchov pri Novofedorivke. Prosím všetkých, aby počkali na oficiálne informácie a nevytvárali hypotézy," napísal Aksjonovov poradca Oleg Krjučkov na sociálnej sieti telegram. "Na letisku sú výbuchy. Tu nám to rozbilo všetky okná," uviedla šéfka sakského okresu Viktorija Kazmirovová podľa ruskej redakcie BBC. "Výbuchov už bolo viac ako desať. Dvadsať kilometrov od Novofedorivky drnčie okná av autách sa spúšťajú alarmy," dodal miestny novinár.

Minulý mesiac na veliteľstve ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Kryme zaútočil dron, zranených bolo šesť ľudí. Miestne úrady potom zrušili oslavy Dňa námorníctva. Od vypuknutia vojny Ruska proti Ukrajine pred 167 dňami došlo v ruskom zázemí k sérii požiarov a explózií muničných skladov, skladov pohonných hmôt a ďalších zariadení.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014 po referende, ktoré nebolo medzinárodne uznané. Polostrov, ktorý zostáva pod ruskou kontrolou, bol ušetrený intenzívneho bombardovania a delostreleckého ostreľovania, aké sa odohrávali v iných oblastiach východnej a južnej Ukrajiny od 24. februára, keď prezident Vladimír Putin nariadil ruským ozbrojeným silám vpadnúť na Ukrajinu.

Situácia po výbuchoch je podľa Aksionova pod kontrolou. Úrady evakuovali obyvateľov domov z bezprostrednej blízkosti základne. Podľa AP uzavreli oblasť v okruhu piatich kilometrov. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že výbuchy neboli spôsobené ostreľovaním. Ukrajinské orgány sa k incidentu na Kryme bezprostredne nevyjadrili.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na svedkov napísala, že výbuchov v oblasti základne bolo najmenej 12. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok