Premiérky Estónska a Fínska chcú zrušiť víza pre Rusov: Návšteva Európy je privilégium

TA3 TASR
9.8.2022 16:50

Európske krajiny by mali prestať vydávať víza ruským občanom, vyhlásila v utorok estónska premiérka Kaja Kallasová prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter. Podobný návrh predostrela v pondelok aj fínska premiérka Sanna Marinová.

Rusko diplomatickou cestou varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO
TASR/AP

"Možnosť navštíviť Európu je privilégium, nie ľudské právo. Letecká doprava z Ruska je zastavená. Takže ak schengenské krajiny vydajú Rusom víza, toto bremeno musia niesť susedia Ruska, Fínsko, Estónsko a Lotyšsko, ktoré sú jedinými prístupovými bodmi," napísala Kallasová.

Fínska premiérka Marinová sa podľa správy agentúry AP nazdáva, že "nie je správne, ak Rusko vedie agresívnu, brutálnu vojnu v Európe, pričom Rusi si môžu naďalej žiť normálnym životom, cestovať po Európe ako turisti". Fínska televízia YLE minulý týždeň informovala, že ruské firmy ponúkajú klientom odvoz autom z Petrohradu na letiská vo fínskych mestách Helsinki či Lappeenranta, odkiaľ môžu cestovať kamkoľvek do Európy. Helsinki sú vzdialené od Petrohradu iba približne 300 kilometrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americký denník The Washington Post medzitým vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie ako trest za vojenský útok na Ukrajinu. Podľa Zelenkého by Rusi mali byť nútení "žiť vo svojom vlastnom svete, až kým nezmenia svoju filozofiu". Kritizoval Rusov za to, že proti svojej vláde nebojujú za jej vojenskú agresiu na Ukrajine. Kremeľ nazval Zelenského návrh "iracionálnym".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok