Čínske vojenské cvičenie pri Taiwane pokračuje aj v pondelok

TA3 ČTK
8.8.2022 16:30

Čínske vojenské cvičenie vo vodách a vzdušnom priestore okolo Taiwanu pokračuje aj v pondelok. Informovala o tom čínska armáda, ktorú citovala agentúra Reuters. Celkom 21 lietadiel čínskeho letectva vstúpilo do vzdušnej obrannej zóny ostrova, vrátane stíhačiek, ktoré prekročili strednú líniu v severnej časti Taiwanského prielivu, uviedlo podľa Reuters taiwanské ministerstvo obrany.

Čínske vojenské cvičenie pri Taiwane pokračuje aj v pondelok
TASR/AP

V nedeľu armáda oznámila, že ukončila cvičenie v ostrej paľbe. Peking zahájil vojenské manévre bezprecedentného rozsahu minulý týždeň vo štvrtok po tom, čo Taiwan napriek čínskej kritike navštívila šéfka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová. Velenie východného krídla čínskej armády na sociálnej sieti weibo teraz uviedlo, že bude okrem iného cvičiť protiponorkové a námorné útoky.

Čínske manévre odsúdili USA, Japonsko a Austrália, podľa ktorých je skutočným cieľom zmeniť status quo v 180 kilometrov širokom Taiwanskom prielive. Čínske lietadlá a lode opakovane prekročili stredovú oblasť v prielive, ktorú v pondelok taiwanské ministerstvo obrany označilo za "ticho rešpektovanú" deliacu líniu, ktorá platí od 50. rokov minulého storočia a ktorej existencia je považovaná za "fakt".

Americký prezident Joe Biden v prvom verejnom vyjadrení k tejto veci od návštevy Pelosiovej na Taiwane v pondelok povedal, že obavy o Taiwan nemá, ale že ho čínske manévre v regióne znepokojujú, píše agentúra Reuters. "Som znepokojený tým, ako veľmi sa pohybujú," povedal šéf Bieleho domu novinárom v Delaware. "Ale nemyslím si, že sa chystajú urobiť niečo viac, než robia," dodal.

Pred tým, ako Čína obnovila vojenské aktivity okolo Taiwanu, jej armáda oznámila, že sa manévre budú konať aj na iných miestach. V sobotu sa malo začať cvičenie v Žltom mori medzi Čínou a Kórejským polostrovom. Potrvá do polovice augusta a zahrnie aj nácvik ostrej streľby. V sobotu sa začali navyše mesačné vojenské operácie v Pochajskom mori, ktoré leží severne od Žltého mora.

Agentúra AP napísala, že Peking ignoruje výzvy na upokojenie napätia. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin vyhlásil, že Čína bude "rozhodne brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť, odrádzať USA od snahy ovplyvňovať Čínu prostredníctvom taiwanskej otázky a rozbíjať ilúzie taiwanských úradov o tom, že by sa mohli spoliehať na americkú podporu v snahe o získanie nezávislosti".

Podľa Wanga organizuje Čína "bežné" manévre vo svojich vodách a otvorene o nich informuje. Hovorca vyhlásil, že patričné ministerstvá vydali vopred upozornenia a Čína sa drží domáceho aj medzinárodného zákona. 

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre označila čínske počínanie v blízkosti Taiwanu za "úplne nezodpovedné". "Pre toto vyhrocovanie napätia nie je dôvod," povedala. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a v minulosti varovala, že pokiaľ sa ostrov pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok