Taiwan po vojenských cvičeniach Číny obnovuje lety cez svoj vzdušný priestor

TA3 ČTK
7.8.2022 19:11

Taiwan v nedeľu okolo poludnia miestneho času (06:00 SELČ) postupne obnovil lety cez svoj vzdušný priestor. Informovalo o tom taiwanské ministerstvo dopravy. Väčšina hlásení o čínskych vojenských cvičeniach v blízkosti ostrova podľa rezortu už neplatí.

Ministerstvo však vo vyhlásení dodalo, že Taiwan bude aj naďalej smerovať lety a lode mimo oblasti čínskeho vojenského cvičenia pri svojom východnom pobreží. Toto opatrenie platí do pondelňajších 10:00 miestneho času (04:00 SELČ), uviedla agentúra Reuters.

Doteraz najväčšie vojenské cvičenie v regióne s ostrou streľbou začala Čína vo štvrtok v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína Taiwan považuje za súčasť svojho územia a v minulosti varovala, že pokiaľ sa ostrov pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu.

Čínsky minister zahraničia Wang Aj v nedeľu zdôraznil, že Taiwan nie je súčasťou Spojených štátov, ale územím Číny. "Kroky Číny týkajúce sa Taiwanu sú primerané a legálne a ich cieľom je obrana zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny," vyhlásil Wang, ktorý je na návšteve v Bangladéši.

Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že v priebehu nedele zaregistrovalo v oblasti Taiwanského prielivu 66 lietadiel čínskeho letectva a 14 lodí čínskeho námorníctva.

Zatiaľ nie je jasné, či Čína v nedeľu manévre ukončila, ako zneli pôvodné plány. Čínska štátna televízia však oznámila, že čínska armáda bude odteraz vykonávať pravidelné cvičenia na východnej strane od strednej línie v Taiwanskom prielive.

Stredná línia v úzkom prielive medzi ostrovom Taiwan a pevninskou Čínou je neformálnou hranicou, ktorú vojenské lietadlá a bojové lode oboch strán bežne neprekračujú. Podľa komentátora štátnej televízie nebola stredná línia nikdy právne uznaná a ide iba o pomyselnú hranicu, ktorú v minulom storočí vytýčila americká armáda pre svoje bojové potreby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok