Matovič spomína na kardinála Tomka: Prepadovka v Ríme a pozvanie na zmrzlinu

ta3/hm
8.8.2022 10:13

V pondelok ráno zasiahla Slovensko smutná správa. Vo veku 98 rokov zomrel slovenský kardinál Jozef Tomko. Rodine a blízkym na Facebooku kondolovali predseda národnej rady Boris Kollár aj minister financií Igor Matovič. Šéf OĽANO zverejnil o čosi intímnejší príspevok, v ktorom opísal, ako kardinála pozval počas návštevy Ríma na prechádzku a zmrzlinu.

Matovič spomína na kardinála Tomka: Prepadovka v Ríme a pozvanie na zmrzlinu
Facebook.com/Igor Matovic

Matovič v príspevku na Facebooku opísal príbeh spred ôsmich rokov, kedy boli s manželkou Pavlínou Matovičovou a partiou známych na návšteve hlavného mesta Talianska a Vatikánu. "Z veľkej skupiny sme sa akosi oddelili v menšiu a po obhliadke chrámu sv. Petra sme sa vybrali na ubytko. Tu jedného fiškusa napadlo - poďme urobiť prepadovku kardinálovi Tomkovi - veď býva hneď tu v prvom dome na ulici Via della Conciliazone," spomínal v príspevku minister.

Posledný kardinál

Ako ďalej pokračoval, na dome zazvonili, pričom sa im ozvala zo zvončeka rehoľná sestra po taliansky, neskôr v slovenčine. Spýtali sa jej, či "pán kardinál Tomko nie je náhodou doma", pretože by ho chceli pozvať na zmrzlinu.

Z Matovičovho príspevku vyplýva, že kardinál Tomko obľuboval večerné prechádzky po Námestí svätého Petra. Rehoľníčka odporučila neodbytným pútnikom zo Slovenska, aby ho počkali pred vchodom. Matovič v príspevku spomenul aj samotnú "prepadovku" kardinála. "O pol ôsmej ako podľa hodiniek, sa v bráne zjavil pán kardinál a my sme sa na neho vrhli. Bol úžasný. Popísali sme mu, ako sme na neho striehli, ako sme to vyhútali so sestričkou … a smial sa spolu s nami," opísal šéf OĽANO s tým, že sa s vtedy 90-ročným Tomkom prechádzali po námestí viac ako hodinu.

Na sociálnej sieti reagoval na úmrtie kardinála Tomka aj predseda parlamentu. Hnutie Sme rodina Borisa Kollára vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a blízkym. "Odpočívajte v pokoji," napísal šéf národnej rady.

V Ríme zomrel v pondelok ráno kardinál Jozef Tomko. Bol najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov a posledným slovenským kardinálom. Vo Vatikáne pôsobil od roku 1945.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok