Zomrel kardinál Jozef Tomko, pochovajú ho v Košiciach

TA3 TASR
8.8.2022 07:55

V Ríme zomrel v pondelok ráno kardinál Jozef Tomko. Bol najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov a posledným slovenským kardinálom. Vo Vatikáne pôsobil od roku 1945. Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdala svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko," uviedla kancelária.

Ďalšie informácie o pohrebných obradoch v Ríme a v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne KBS v najbližšom čase.    

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v Udavskom, okres Humenné. Keď mal iba 20 rokov vstúpil do seminára a začal študovať bohoslovie na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. V jeseni 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. O dva roky na to bol vysvätený za kňaza. 

V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme. Po roku 1948 sa nemohol vrátiť na Slovensko. Napokon sa vrátil až v roku 1989, aby vysvätil nového spišského biskupa Františka Tondru. 

Dňa 24.4.1985 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za proprefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov a kardinála.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok