Pokuty pre vodičov sú od augusta opäť drahšie

TA3/SZ
7.8.2022 11:00

Sprísnenie sankcií za telefonovanie za volantom a prekročenie rýchlosti, ktoré odobrila aj prezidentka Zuzana Čaputová vstúpilo do platnosti už tento mesiac

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

Hlavným dôvodom zmien v pokutách sú neustále pribúdajúce dopravné nehody, v ktorých poväčšine zohráva rolu nie len vysoká rýchlosť, ale častokrát aj manipulovanie s mobilným telefónom počas jazdy. Vyššie pokuty majú teda byť motiváciou pre vodičov. Novinkou je napríklad prekročenie rýchlosti o 50 km/h v obci, respektíve 60 km/h mimo obce. Po novom bude takéto prekročenie rýchlosti brané ako závažné porušenie pravidiel cestnej premávky. V prípade, že vodič v priebehu 12 mesiacov trikrát spácha závažný priestupok bude musieť absolvovať preskúšanie v autoškole, vyšetrenie zdravotnej a psychickej spôsobilosti, a taktiež môže o vodičský preukaz prísť.

dopravná nehoda havária auto 1140 px (facebook.com/pg/prezidiumhazz) facebook.com/pg/prezidiumhazz

Telefonovanie za volantom vás taktiež bude stáť viac. Od augusta sa horná hranica blokového konania posunula zo 100€ na 150€, respektíve z 200€ na 300€ v správnom konaní. Dôvodom tejto zmeny je neustále narastajúci počet priestupkov a nehôd, v ktorých zohráva rolu telefón. Okrem pokút sa menia aj spodné vekové hranice pre vedenie niektorých typov vozidiel. Napríklad spodná hranica pre vedenie nákladných áut sa znížila z 21 na 18 rokov. V prípade osvedčenia na vedenie autobusu sa znížila hranica z pôvodných 24 rokov na 21 rokov.

Minister vnútra Roman Mikulec na túto tému povedal ,, týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste, ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov.”

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok