Taliban tvrdí, že nevedel o tom, že v Kábule žije vodca al-Káidy

TA3 TASR
4.8.2022 16:54

Afganské hnutie Taliban vo štvrtok vyhlásilo, že jeho vláda nemala informácie o tom, že do Kábulu sa "nasťahoval a žil" v ňom vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí. Taliban zároveň Spojené štáty varoval, aby nezopakovali útok na afganské územie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Taliban tvrdí, že nevedel o tom, že v Kábule žije vodca al-Káidy
TASR/AP

USA zabili Zawahrího v nedeľu raketou vystrelenou z dronu. Zomrel, keď stál na balkóne domu v Kábule, kde sa ukrýval. Išlo o najväčší úder militantom z al-Káidy odvtedy, ako špeciálna jednotka amerického námorníctva SEAL pred vyše desiatimi rokmi zlikvidovala Usámu bin Ládina v Pakistane.

"Vláda a vedenie Talibanu nevedeli o tom, čo sa teraz tvrdí, nemali o tom žiadne náznaky," uviedol zástupca Talibanu pri OSN Suhajl Šáhín, ktorý sídli v katarskom hlavnom meste Dauha. "Teraz prebieha vyšetrovanie, ktoré má zistiť vierohodnosť tohto tvrdenia," napísal s tým, že výsledky vyšetrovania budú zverejnené.

Vodcovia radikálneho hnutia Taliban sa takmer vôbec nevyjadrovali k útoku a nepotvrdili prítomnosť ani smrť Zawahrího v Kábule. K útoku dronom Taliban uviedol, že "ak sa takéto incidenty zopakujú a ak bude narušené územie Afganistanu, potom zodpovednosť za následky ponesú Spojené štáty". Vrcholní predstavitelia Talibanu viedli dlhé diskusie, ako zareagovať na americký útok dronom, prezradili tri zdroje z hnutia.

Spôsob reakcie Talibanu môže mať významné následky, pretože hnutie sa snaží o medzinárodné uznanie a o prístup k miliardám dolárov zmrazeným po tom, čo obsadilo Kábul a porazilo vládu podporovanú Američanmi.

Zawahrí pochádzal z Egypta a pracoval ako lekár, neskôr sa pridal k radikálom a podieľal sa na útokoch proti USA z 11. septembra 2001. Patril k najhľadanejším zločincom na svete. Jeho smrť v Kábule vyvoláva otázky, či mu útočisko zaistil Taliban. Podľa dohody s USA z roku 2020 o stiahnutí zahraničných síl z Afganistanu sa zaviazal, že nebude  poskytovať útočisko militantným skupinám, ktoré ohrozujú USA a ich spojencov.

Šáhín uviedol, že Islamský emirát Afganistan - ako Taliban nazýva krajinu aj svoju vládu - dodržiava spomínanú dohodu podpísanú v katarskej metropole Dauha. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že Taliban dohodu "hrubo porušil", lebo hostil a ukrýval Zawahrího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok