Vodca al-Káidy Ajman Zawahrí prišiel pri útoku CIA o život, bol následníkom Usámu bin Ládina

TA3 TASR ČTK
1.8.2022 23:42

Spojené štáty zabili cez víkend v Afganistane lídra teroristickej siete al-Kájda Ajmána Zavahrího, píše agentúra AP s odkazom na nemenovaný zdroj. Podľa informácií televízie Fox News a agentúry Reuters bol Zavahrí zabitý pri operácii Ústrednej spravodajskej služby (CIA) pomocou bezpilotného lietadla.

Tvrdenia o zabití Zawahrího sa k americkým predstaviteľom dostali už v nedeľu, informácie však nezverejnili dovtedy, kým jeho smrť nebola potvrdená, uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Líder al-Káidy podľa neho zahynul pri útoku dronom.

Biely dom podľa AP odmietol smrť Zawahrího potvrdiť, vo vyhlásení však uviedol, že "Spojené štáty podnikli protiteroristickú operáciu proti významnému cieľu z al-Kádiy v Afganistane". "Operácia bola úspešná a nedošlo k žiadnym obetiam v radoch civilistov," dodal Biely dom.

Americký prezident Joe Biden má podľa oznámenia Bieleho domu prehovoriť o úspešnej protiteroristickej operácii proti cieľu z Al-Kájdy v pondelok večer miestneho času (v utorok o 1.30 h SELČ), ktorú USA vykonali v Afganistane cez víkend. Biely dom uviedol, že nedošlo k obetiam z radov civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok