Taiwanská vláda vyzvala obyvateľov, aby v súčasnej situácii zachovali pokoj

TA3 TASR
3.8.2022 19:54

Taiwanská vláda vyzvala svojich obyvateľov, aby v súvislosti s plánmi Číny na vojenské manévre v Taiwanskom prielive zachovali pokoj. Informovala agentúra DPA.

Taiwanská vláda vyzvala obyvateľov, aby v súčasnej situácii zachovali pokoj
TASR/AP

Čína od štvrtka do nedele uskutoční v okolí Taiwanu sériu vojenských cvičení. Reaguje tak na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto samosprávnom ostrove, ktorá zvýšila napätie v Taiwanskom prielive.

Predstavitelia taiwanského ministerstva obrany odsúdili čínske vojenské cvičenia, ktoré sú podľa nich rovnocenné blokáde. Dodali, že ide o zjavné porušenie medzinárodného práva.      

Taiwanský premiér Su Čen-čchang v reakcii zvolal zasadnutie vlády, po ktorom ministri načrtli súbor protiopatrení na zabezpečenie riadneho verejných služieb. Upozornili najmä na hrozbu hackerských útokov, ktoré môžu spôsobiť falošné správy o násilí, akými sú napríklad bombové útoky na letiskách.

Taiwanské ministerstvo dopravy uviedlo, že čínske vojenské cvičenia nebudú blokovať letecké spojenie z Taiwanu. Pre zmeny v trase letov sa však môžu vyskytnúť meškania. Hovorca taiwanskej vlády uviedol, že vládne agentúry posilňujú ochranu elektronickej infraštruktúry proti kybernetickým útokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok