Čínske lietadlá vleteli do taiwanskej vzdušnej zóny, Taiwan vyslal stíhačky

TA3 ČTK
3.8.2022 18:31

Taiwan v stredu vyslal do vzduchu stíhačky, aby varovali 27 čínskych lietadiel, ktoré sa pohybovali v taiwanskej zóne vzdušnej obrany. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že 22 z čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu v Taiwanskej úžine, ktorá oddeľuje Taiwan od Číny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čínske lietadlá vleteli do taiwanskej vzdušnej zóny, Taiwan vyslal stíhačky
Twitter/CNA

Situácia medzi Čínou a Taiwanom, ktorý Peking pokladá za súčasť svojho územia, sa vyhrotila po utorkovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Čína návštevu ostro odsúdila a vzápätí oznámila, že zaháji vojenské cvičenie s ostrou streľbou v blízkosti ostrova.

Taiwan v reakcii na stredajší prelet čínskych lietadiel vyslal do vzduchu stíhačky a rozmiestnil raketové systémy, aby monitorovali čínske aktivity v takzvanej taiwanskej identifikačnej zóne vzdušnej obrany (ADIZ). V čínskej letke bolo 16 stíhačiek Su-30 a 11 ďalších lietadiel, spresnilo taiwanské ministerstvo obrany.

ADIZ nie je totožná s taiwanským teritoriálnym vzdušným priestorom; zahŕňa oveľa väčšiu oblasť, ktorá sa čiastočne prekrýva s čínskym vzdušným priestorom a zahŕňa dokonca aj časť čínskej pevniny.

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že 22 čínskych lietadiel, ktoré prekročili strednú líniu v Taiwanskej úžine, nezaletelo príliš ďaleko. Lietadlá žiadnej zo strán bežne strednú líniu neprekračujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok