Pelosiová odletela z Taiwanu, jej ďalšou zastávkou bude Južná Kórea

TA3 ČTK
3.8.2022 14:53

Lietadlo s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou odletelo z letiska v Taipei, uviedlo podľa agentúry Reuters taiwanské ministerstvo zahraničia. Pelosiová opúšťa Taiwan po menej ako 24 hodinách a pokračuje vo svojej ceste po Ázii. Ako ďalšiu krajinu navštívi Južnú Kóreu.

Pelosiová odletela z Taiwanu, jej ďalšou zastávkou bude Južná Kórea
TASR/AP

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov sa pri krátkej návšteve ostrova zišla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Návšteva Pelosiovej vyslala do sveta signál, že demokracia musí stáť pri sebe, tvárou v tvár spoločným výzvam, uviedla na twitteri taiwanská prezidentka.

Príchod americkej predsedkyne, ktorý bol symbolickým vyjadrením podpory demokratickému Taiwanu, vyvolal veľmi ostrú odmietavú reakciu Pekingu. Čína začala v oblasti vojenské cvičenia, ktoré podľa Taipei predstavujú blokádu taiwanského vzdušného a námorného priestoru. Ostrov preto začal s Japonskom a Filipínami rokovať o alternatívnych leteckých trasách, obchodné lode sa však podľa úradov dokážu vyhnúť oblastiam, kde sa koná čínske námorné cvičenie.

V pevninskej Číne v stredu v súvislosti s návštevou Pelosiovej na Taiwane médiá intenzívne propagujú oznámenie, že na svete existuje "len jedna Čína", uviedol web BBC. Štátna televízna stanica CCTV zverejnila banner s odkazom: "Čína - na svete je len jedna" na hlavných sociálnych sieťach, vrátane v krajine obľúbenej platformy Weibo.

Za 24 hodín bol plagát zdieľaný viac ako v šiestich miliónoch prípadov. Hashtag #OnlyOneChinaInTheWorld, ktorý odkazuje k rovnakej myšlienke, momentálne Weibu dominuje ako jeden z najsledovanejších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok