Vojna utlmila predaj bazénov na východe, hovorí odborník. Rodičom radí, ako predísť nešťastiu

ta3/Henrieta Mihalková
3.8.2022 12:02

Bazén už dávno nie je otázkou luxusu. V dôsledku sucha, ktoré trápi Slovensko, ich však vo viacerých obciach zakázali napúšťať. Podľa Branislava Dušeka, ktorý s bazénmi pracuje vyše 15 rokov, má vplyv na predaj na východe krajiny aj vojna na Ukrajine. Raritné sú už aj impulzívne nákupy. Medzi predajcami podľa neho rezonuje i téma detí, ktoré v bazénoch prišli o život. O tom, či vzrástol dopyt po bezpečnostných prvkoch, a či Slováci plnia pri bazénoch povinnosť, sme sa ho pýtali v rozhovore.

Bazén horko horúčavy 1140px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

V rozhovore hovorí:

  • o vplyvoch horúčav na záujem o bazény,
  • ako ovplyvnila inflácia dopyt po bazénoch,
  • či rodičia po medializovaných nešťastiach siahajú po bezpečnostných prvkoch,
  • či by mala byť bezpečnosť v okolí bazénov ukotvená v zákone.

Súvisí záujem o bazény so životným štýlom a finančnou situáciou alebo si ľudia stavajú bazény skôr kvôli horúčavám, ktoré atakujú Slovensko čoraz častejšie?

Životný štýl a dostatok finančných prostriedkov je určite hlavnou motiváciou na kúpu zabudovaných bazénov. V dnešnej dobe už vlastníctvo bazénu nie je otázkou luxusu pre "horných desať tisíc". Ak vezmete v úvahu dnešný uponáhľaný štýl života, tak dostatok času je dnes tým naozajstným luxusom. Pri predstave, že prídete v týždni domov z práce a chcete teraz cez prázdniny spraviť deťom radosť a vziať ich niekam k vode, tak to znamená zvyčajne hodinu cesty tam a späť, stres ohľadom balenia, náklady na vstupné a občerstvenie. S vlastným bazénom na záhrade vám všetky tieto nepríjemnosti odpadajú a prakticky okamžite si viete začať užívať oddych so svojimi blízkymi.

Dôvody na kúpu bazénu bývajú aj kuriózne. Už sme predávali bazén, ktorý bol určený pre štvornohého miláčika rodiny, alebo aj pre starých rodičov, ktorých podmienka bola, že ich bazén musí byť väčší a lepší ako majú druhí starí rodičia, nech vnúčatá viacej navštevujú ich.

Ovplyvnila rastúca inflácia tento rok záujem o bazény? Kde to v rámci Slovenska cítiť najviac?

Po dvoch kovidových rokoch, kedy bol extrémny dopyt po bazénoch sa situácia tento rok stabilizovala niekde na úrovni z pred dvoch rokov. Nakoľko drvivá väčšina výstavby rodinných domov je financovaná z hypotekárnych úverov je cítiť opatrnosť zo strany zákazníkov. Mnohí čakajú, o koľko im vyššie úrokové sadzby zdvihnú mesačné platby na splátky úverov. Ak si tento faktor spojíme so zvýšenými cenami energií a neposlednom rade so zvýšenými cenami stavebných materiálov, tak impulzívne nákupy bazénov sú už len raritou.

Na druhej strane inflácia a rast cien nie je jediný faktor, ktorý ovplyvnil bazenársku sezónu tento rok. Po dvoch rokoch je konečne možnosť ísť na dovolenku k moru o čo je zo strany Slovákov veľký záujem a taktiež situácia na Ukrajine spôsobila začiatkom roka neistotu, čo sa prejavilo v nižšom dopyte najmä na východnom Slovensku.

Ako ste spomínali, s bazénmi pracujete viac ako 15 rokov. Rastie záujem o bazény priamoúmerne so zvyšujúcimi sa teplotami?

Záujem o bazény každoročne rastie, no nemyslím si, že nárast teplôt je hlavným dôvodom.

Ako som spomínal, potreba aktívneho oddychu doma je tou hlavnou motiváciou. Faktom je, že rast priemerných teplôt pomáha predĺžiť kúpaciu sezónu. Napríklad tento rok sa dá kúpať už od mája a predpokladáme, že ešte koncom septembra bude počasie priaznivé na kúpanie v bazénoch so zastrešením bez dodatočného ohrevu. Samozrejme, je rozdiel či hovoríme o bazéne v Dunajskej Strede alebo v Kežmarku. Toto v praxi znamená, že investícia do bazénu má väčší zmysel ako pred 15 timi rokmi.

Zákaz napúšťať bazén

Handlovej, ale tiež v Chocholnej-Velčice, ale aj v iných obciach na Slovensku, zakázali v dôsledku poklesu vodných zdrojov, napúšťanie bazénov pitnou vodou. Môžu klimatické zmeny uškodiť predajcom bazénov z dlhodobého hľadiska?

Najbližšie roky obavy nemám. Bazény je, našťastie, možné napúšťať aj studničnou vodou. Z tohto pohľadu je Slovensko na tom zatiaľ dobre. Samozrejme, situáciu s extrémnym suchom vnímame rovnako ako všetci ostatní, ale toto je skôr otázka na vodohospodárov a vodozádržné opatrenia v prírode. Ak sa však nič nezmení, tak v horizonte 15-20 rokov to môže byť problém. Snáď s výnimkou Žitného ostrova.

Počas aktuálnej letnej sezóny prišli v bazénoch o život už dve deti - 10-ročný chlapec na východe Slovenska, trojročný chlapec neďaleko Senca. Vzrástol po týchto nešťastiach záujem o bezpečnostné prvky - ako alarmy, plot, plachty? Evidujete medzi zákazníkmi zvýšený dopyt po bezpečnostných prvkoch?

Táto téma zarezonovala u nás predajcov bazénov, trochu nás mrzí, že polícia neposkytla bližšie informácie k tomu, ako k jednotlivým nešťastiam prišlo a či boli bazény nejakým spôsobom zabezpečené.

Čo odporúčate ako expert na bazény rodičom detí z preventívneho hľadiska?

Za mňa je jednoznačne treba bazén plánovať tak, aby bol prekrytý uzamykateľným bazénovým zastrešením. Je to najspoľahlivejšia forma, ako zabrániť takémuto nešťastiu.

Horko horúčavy teplo bazén kúpanie kúpalisko 1140px ilu (SITA/AP) SITA/AP (ilustračné)

Stavebné povolenie na bazén

Vo Francúzsku platí zákon, ktorý stanovuje majiteľom bazénov povinnosť, nainštalovať jedno zo zariadení - ochrannú bariéru, zvukový alarm, plachtu, prístrešok. Privítali by ste, aby sa aj na Slovensku zakotvil podobný zákon?

Nemyslím si, že zodpovednosť dospelých sa dá nanútiť zákonom. Pri odokrytom bazéne musí byť zodpovedný človek, ktorý dohliadne na kúpajúce sa deti. Ochranné bariéry, alarmy alebo plachty nedokážu pomôcť vo chvíli, keď sa dieťa topí. Samozrejme, čím skôr naučíte dieťa plávať, tým lepšie.

Viete odhadnúť, koľko bazénov, sa nachádza na Slovensku?

Priznám sa, že netuším a ani to neviem odhadnúť. Mohli by sme totiž viesť niekoľko hodinovú polemiku, aké typy sa ešte radia medzi naozajstné bazény a či tam patria aj hobby nafukovacie bazéniky na dve sezóny.

K stavbe bazéna patrí aj povinnosť oznámiť obci jeho stavbu. Ak má rozmer do 25 metrov štvorcových, ide o drobnú stavbu, ktorú stačí ohlásiť na stavebnom úrade. Pri väčších bazénoch je potrebné stavebné povolenie. Z vášho pozorovania - ako je to na Slovensku - máme veľa čiernych stavieb alebo sú Slováci zodpovední a stavbu bazéna ohlasujú?

Vo veľkej miere to závisí od toho, v akej obci žijete a akých máte susedov. Myslím si, že naši klienti na 90 % dodržiavajú zákon, nakoľko podklady na oznámenie drobnej stavby pre nich pripravujeme my, ako súčasť kompletného servisu. Na druhej strane viem, že hlavne malé jednoosobové firmy, ktoré za posledné dva roky vznikli a tvária sa, že bazénom rozumejú, takéto služby neposkytujú vôbec. 

Ak sa niekto rozhoduje pre kúpu bazénu, tak určite odporúčam štandardný rozmer 3 x 6 metrov plávacej plochy, s protiprúdom na plávanie a zastrešením pre teplú a čistú vodu. Vojdete sa tak do limitu 25 metrov štvorcových a plnohodnotne si zaplávate v bezpečnom bazéne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok