Rusko obvinilo USA zo zničenia raketových systémov HIMARS na Ukrajine. Pentagon to odmieta

TA3 TASR
3.8.2022 07:50

Americké ministerstvo obrany v noci na stredu poprelo tvrdenia Moskvy, že od začiatku konfliktu na Ukrajine ruské jednotky zničili šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

ONLINE:
TASR/AP

Reuters dodal, že o zlikvidovaní týchto systémov ruskými jednotkami informoval podľa ruskej agentúry Interfax ruský minister obrany Sergej Šojgu. "Sme si vedomí týchto najnovších tvrdení ministra Šojgua a sú opäť zjavne nepravdivé," povedal hovorca Pentagónu Todd Breasseale. Agentúra Reuters podotkla, že Rusko pravidelne deklaruje, že zasiahlo alebo zničilo niektorý zo systémov HIMARS, ale zatiaľ o tom nepredložilo žiadny dôkaz. Šojgu pre Interfax uviedol, že od začiatku tzv. špeciálnej vojenskej operácie ruských ozbrojených zložiek na Ukrajine Rusko zničilo aj päť protilodných raketových systémov Harpoon a 33 húfnic M777.

Agentúra Reuters uviedla, že nie je schopná overiť správnosť a pravdivosť týchto správ. Ukrajinskí predstavitelia informovali, že prevádzkujú až tucet systémov HIMARS, ktorých presnosť a dlhý dosah umožnili Kyjevu zredukovať delostreleckú prevahu Ruska, dodal Reuters. Hovorca Pentagónu vo svojom vyjadrení vyzdvihol, že každý z raketových systémov, ktoré USA, spojenci a partneri poskytli na obranu Ukrajiny proti ruskej invázii, Ukrajinci používajú "so zničujúcou presnosťou a účinnosťou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok