ONLINE: Prístavy môžu opustiť tri lode s obilninami denne. Rusko vytvára útočné sily zamerané na Zelenského rodné mesto

TA3/TASR,ČTK
3.8.2022 06:39

Vysokopostavený turecký predstaviteľ v utorok povedal, že ukrajinské prístavy môže opustiť jedna loď s obilninami denne - ale odvtedy zodpovední zvýšili tento počet lodí na tri denne. Rusko začalo vytvárať vojenskú údernú skupinu v smere na Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedlo v stredu južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:34 Konfliktné situácie na Balkáne a okolo Taiwanu a potenciálne aj na Kaukaze sú dôsledkom nefunkčnej globálnej bezpečnostnej architektúry, vyhlásil v pravidelnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nepriamo kritizoval aj styky bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

23:11 Ukrajinu po 24. februári opustilo 10 350 489 ľudí. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Na Ukrajinu zároveň v rovnakom období vstúpilo 4 272 233 ľudí. Informuje NEXTA. 

22:06 Prvá zásielka ukrajinského obilia z Ukrajiny od ruskej invázie pred piatimi mesiacmi prešla v stredu tureckým prístavom Istanbul. Informovala agentúra AFP. 

20:27 Švajčiarsko sa riadi sankciami EÚ proti ruskému zlatu.

20:18 Ukrajina začne sťahovanie svojich síl z mierovej misie pod vedením NATO v Kosove, informoval v stredu spravodajský portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje z ukrajinského vojenského velenia. Informovala agentúra Reuters.

19:55 Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že začne vyšetrovanie nedávneho útoku v ukrajinskom meste Olenivka, pri ktorom podľa ruských a proruských úradov zahynulo päť desiatok ukrajinských vojnových zajatcov. O vyšetrovanie požiadal Kyjev a aj Moskva, povedal Guterres reportérom a dodal, že mandát misie, ktorá bude potrebovať súhlas Ukrajiny aj Ruska, sa pripravuje. Z úderu na väznicu sa obe strany konfliktu vinia navzájom.

18:58 Vysokopostavený turecký predstaviteľ v utorok povedal, že ukrajinské prístavy môže opustiť jedna loď s obilninami denne - ale odvtedy zodpovední zvýšili tento počet lodí na tri denne. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News. 

18:36 Návrat turbíny pre plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvôli západným sankciám nemožný. Uviedol to v stredu ruský plynárenský podnik Gazprom, ktorý chýbajúcou turbínou zdôvodňuje obmedzenie dodávok. 

18:20 Ruský poslanec Michail Deľagin obvinil nemeckého kancelára Olafa Scholza zo snahy imitovať nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Poslancove slová odvysielala ruská štátna televízia a doplnila neobvyklými zábermi. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News s tým, že ruská štátna televízia je v útokoch na nemeckého lídra naozaj tvrdá.

18:20 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že akékoľvek rokovania o mierovom urovnaní konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom by boli podmienené prímerím a stiahnutím ruských jednotiek z ukrajinského územia. Podoľak tak reagoval na slová bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, podľa ktorého chce Kremeľ "vyrokované riešenie".

18:07 Rusko začalo vytvárať vojenskú údernú skupinu v smere na Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedlo v stredu južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády. Súčasne varovalo, že Moskva pripravuje nové ofenzívne operácie s cieľom ovládnuť celú Chersonskú oblasť pri Čiernom mori, informoval denník The Guardian. 

17:03 Talianska finančná polícia skonfiškovala architektovi spájanému s prezidentom Vladimirom Putinom majetok vo výške 141 miliónov eur, a to pre údajné porušenie daňových pravidiel. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou o tom v stredu píše agentúra Reuters. 

15:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu mierne spochybnil dôležitosť prvej lodnej zásielky ukrajinského obilia od začiatku ruskej invázie. Táto zásielka podľa neho predstavuje len zlomok z úrody obilia, ktoré musí Kyjev predať, aby mohol zachrániť svoju ekonomiku. Informuje o tom denník The Guardian.

14:35 V nasledujúcich dňoch sa očakáva, že z Ukrajiny vyplávajú po úspešnej ceste nákladného plavidla Razoni ďalšie lode. V tamojších prístavoch podľa hovorcu OSN Stéphana Dujarrice čaká na pokyn na odplávanie už 27 naložených lodí.

13:46 Podľa kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova prezident Vladimír Putin na nedávnom stretnutí bývalému nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi povedal, že plynovod Nord Stream 2 je technologicky pripravený na okamžité sprevádzkovanie, uviedla agentúra TASS.

12:58 Rusko v stredu oznámilo, že v Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny zničilo sklad so zbraňami dodanými zo zahraničia. Informovala agentúra AFP. 

12:31 Inšpektori z koordinačného centra v Istanbule skontrolovali v stredu náklad lode, ktorá ako vôbec prvá od začiatku ruskej invázie prepravuje obilniny z Ukrajiny. Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN zisťovali, či náklad lode korešponduje s dohodou zameranou na obnovenie vývozu ukrajinského obilia, ktorú koncom júla dosiahli Kyjev s Moskvou.

11:47 Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívil v meste Mülheim an der Ruhr závod spoločnosti Siemens Energy, kde si okrem iného prezrel turbínu, ktorá má byť podľa plánu odoslaná do kompresorovej stanice plynovodu Nord Stream 1 do Ruska. Plynovod aktuálne funguje iba na pätinu kapacity, Moskva to zdôvodňuje nutnosťou údržby potrubia.

11:14  Následky ďalšieho ruského ostreľovania v Mykolajive. Zasiahnutý bol supermarket, lekáreň a obytné budovy.

9:50 "Je pravdepodobné, že s pokračujúcimi bojovými akciami a nedostatkom potravín budeme svedkami nárastu počtu civilistov, ktorí sa budú snažiť z Chersonu a okolia utiecť," píše v pravidelnej rannej správe britské ministerstvo obrany.

9:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovici júla nariadil armáde oslobodiť južnú Ukrajinu, podľa ukrajinských úradov sa v Chersonskej oblasti podarilo oslobodiť od ruskej okupácie 53 obcí.

8:39 Ruské sily zrejme dostali rozkaz k priamemu útoku na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, než aby čakali na úspech obkľučovacej operácie v oblasti, píše vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny. Podľa ukrajinského velenia sa Rusko na juhu pripravuje na protiofenzívu smerom na mesto Kryvyj Rih.

8:05 Americké ministerstvo obrany v noci na stredu poprelo tvrdenia Moskvy, že od začiatku konfliktu na Ukrajine ruské jednotky zničili šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:02 Ukrajinský vrchný prokurátor Andrij Kostin oznámil, že jeho úrad začína interné vyšetrovanie s cieľom odhaliť prípadnú kolaboráciu žalobcov s Ruskom. Preverovanie sa podľa portálu Kyiv Post má týkať predovšetkým oblastí už skôr okupovaných a regiónov v blízkosti frontu.

7:20 Ukrajinské velenie v pravidelnom rannom hlásení okrem iného uviedlo, že Rusi vo veľkom využívajú letecké údery, napríklad v Doneckej oblasti ale ich intenzita poklesla kvôli nepriazni počasia.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom nočnom video hovore podľa Reuters povedal, že obrancom sa zatiaľ nedarí prekonať ruskú početnú a delostreleckú prevahu. Táto presila je podľa neho viditeľná predovšetkým na Donbase. "Je to tam jednoducho peklo, slovami sa to nedá popísať," uviedol Zelenskyj.

6:30 Rusko podľa agentúry Reuters obvinilo Spojené štáty z priameho zapojenia do vojny na Ukrajine. Stalo sa tak potom, čo vysoký predstaviteľ ukrajinskej rozviedky v rozhovore pre médiá povedal, že jeho kolegovia konzultujú výber cieľov so zástupcami amerických tajných služieb. To podľa ruského ministerstva obrany "nepopierateľne" dokazuje priame zapojenie USA do konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok