Nový Rolls-Royce Spectre bude podrobený náročným testom. Preveriť majú aj jedinečný podvozok

TA3/SZ
2.8.2022 18:30

Prvý plne elektrický Rolls Royce Spectre sa už usilovne pripravuje na svoju svetovú premiéru. Aktuálne však bude podrobený náročným testom v reálnych podmienkach, ktoré zabezpečia jeho prvotriedne vlastnosti. Novinkou bude aj unikátny podvozok

Nový Rolls-Royce Spectre bude podrobený náročným testom. Preveriť majú aj jedinečný podvozok
Rolls Royce

Podľa slov samotnej značky podstupuje usilovne pripravovaný prvý elektromobil značky jedno z najnáročnejších testovaní vôbec. Jednou z destinácii testovacích vodičov je aj francúzska riviéra ponúkajúca rozmanité jazdné podmienky, ktoré sú pre potreby vývojových skúšok potrebné. Pobrežie taktiež ponúka testovací okruh Autodrome de Miramas. Tu Spectre strávi taktiež množstvo času. Rôzne jazdné podmienky zabezpečia dokonalé vyladenie niie len podvozku, ale aj rôznych tlmiacich materiálov zabezpečujúcich bezkonkurenčné ticho a pohodlie na palube. Pri elektrickom pohone, ktorý je mimoriadne tichý musí byť aj spracovanie interiéru na bezchybnej úrovni z dôvodu eliminácie vŕzgania a rôznych nežiaducich zvukov komponentov interiéru.

Rolls Royce Rolls Royce

Tuhosť celej karosérie bude zabezpečovať hliníková platforma s oceľovými výstuhami zabezpečujúca najvyššiu torznú tuhosť zpomedzi všetkých modelov značky. Akumulátor bude v tomto prípade umiestnený pravdepodobne v podlahe, čím zabezpečí čo najnižšie ťažisko a tým aj dobré jazdné vlastnosti v zákrutách. Na vysoký dojazd na jedno nabitie bude vplývať  aj dobrý koeficient odporu vzduchu, ktorý spočiatku dosahoval hodnotu 0.26, po meraní v aerodynamickom tuneli nakoniec Spectre dosiahol hodnotu 0.25.

Rolls Royce Rolls Royce

Ďalším pôsobivým parametrom je rozmer dverí, ktoré sú najväčšie v histórii značky a merajú 1.5 metra. Adaptívne pruženie bude okrem skenovania cesty pred autom a následnej úpravy tlmičov brať do úvahy aj údaje z navigácie, podľa ktorej bude schopný odpájať stabilizátory pre čo najkomfortnejšie prejazdy zákrut s minimálnymi náklonmi karosérie. V podobných testovacích podmienkach prejde Spectre až 625 tisíc kilometrov po pobreží Francúzska. Celkovo však musí najazdiť až neuveriteľných 2.5 milióna kilometrov, ktoré preveria každý jeden komponent do najmenšieho detailu. Predstavenie by sa malo konať už začiatkom budúceho roku.

Témy: Rolls-Royce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok