Kremeľ chce zaviesť na školách vlasteneckú výchovu. Žiaci sa budú učiť o národných hodnotách

TA3 TASR
1.8.2022 11:49

Ruskí študenti, ktorí sa na jeseň vrátia do školských lavíc, sa budú učiť o národných hodnotách. Žiakov čakajú besedy na túto tému v rámci širšej snahy Kremľa o zavedenie vlasteneckej výchovy v školách. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informoval britský denník The Times.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Od 5. septembra budú školy po celej krajine venovať hodiny takzvaným "rozhovorom o dôležitých veciach", povedal agentúre TASS šéf kremeľského oddelenia pre sociálne projekty Sergej Novikov. Podľa webových stránok Kremľa sa Novikov venuje úsiliu ruského prezidenta Vladimira Putina "posilniť duchovné a morálne základy ruskej spoločnosti" a zlepšiť "vlasteneckú výchovu mladých ľudí". Tieto "rozhovory o dôležitých veciach" sa zamerajú na hodnoty ruskej spoločnosti, ktoré sú podľa Novikova zakotvené v národnej bezpečnostnej stratégii krajiny.

Ruské snahy o vlasteneckú výchovu v školách dostali nový impulz po invázii na Ukrajinu, ktorej cieľom je podľa Kremľa "demilitarizovať a denacifikovať" svojho západného suseda. Moskva akciu prirovnala k sovietskemu vojnovému úsiliu proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny. Správy z nezávislých ruských médií dokazujú početné prípady nátlaku a zastrašovania ruských učiteľov, aby verejne podporovali vojnové úsilie a učili svojich žiakov o tom, čo Kremeľ nazýva "zvláštnou vojenskou operáciou". Niekoľko učiteľov bolo za protivojnové výroky potrestaných pokutou alebo prepustených.

Ruský minister školstva Sergej Kravcov v apríli oznámil, že plánuje zaviesť povinnú výučbu dejepisu pre študentov už od siedmich rokov, pričom dôraz sa bude klásť na popieranie toho, že Rusko zle zaobchádzalo s inými štátmi, najmä Ukrajinou a Bieloruskom. Kravcov tiež uviedol, že ministerstvo doplní učebnice dejepisu o "zvláštnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Školy po celej krajine budú od začiatku nového školského roka denne slávnostne vyvesovať ruskú vlajku a hrať štátnu hymnu. Vláda plánuje minúť vyše 970 miliónov rubľov na ruské vlajky a erby.

Putin tiež v júli podpísal nový zákon, na základe ktorého vytvorí modernú mládežnícku organizáciu v duchu komunistickej detskej organizácie Pionier. Podľa úradov ale nejde o priame oživenie tejto skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok