Rusko od začiatku vojny podniklo vyše 17-tisíc útokov na civilné ciele

TA3 ČTK
1.8.2022 07:09

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu zasiahlo civilné ciele 60-krát častejšie, než tie vojenské, uvádza Centrum pre boj s dezinformáciami spadajúce pod ukrajinskú národnú bezpečnostnú radu. Moskva od začiatku svojho vpádu do susednej krajiny z februára tohto roka napriek dôkazom odmieta, že by útočila na civilné ciele, pripomína ruskojazyčný server BBC.

ONLINE:
TASR/AP

Ruskí vojaci na ukrajinskom území od 24. februára 2022 podnikli 300 útokov na vojenské ciele a 17.300 úderov na civilné ciele, uvádza centrum. Dôvodom značnej prevahy útokov na civilnú infraštruktúru je podľa centra okrem iného nízka presnosť ruských zbraní a to, že ruskí vojaci vychádzajú zo zastaraných alebo nepravdivých informácií. Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné nezávisle overiť. Na nepresnosť ruského ostreľovania už skôr upozornilo napríklad britské ministerstvo obrany.

"Poničených alebo úplne zničených je momentálne viac ako 50 percent všetkého bývania v Mariupole, Charkove, Černihive, Buči, Severodonecku a Lysyčansku. A osem percent ukrajinskej populácie, teda viac ako 3,5 milióna ľudí, zostalo bez domova," uvádza Centrum pre boj s dezinformáciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok