ONLINE: Obyvatelia Krymu sa obávajú príchodu vojny, Mykolajiv čelil najsilnejšiemu útoku od začiatku konfliktu

TA3 TASR ČTK
31.7.2022 07:27

Vadym Skibickij z ukrajinského ministerstva obrany povedal, že sa nálada obyvateľov okupovaného Krymu mení a začína im byť jasné, že hrozba vojny na území polostrova sa stáva realitou. Mykolajiv čelil v noci zo soboty na nedeľu najsilnejšiemu ostreľovaniu od začiatku ruskej agresie vo februári. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:21 V Ruskom okupovanom Skadovsku v Chersonskej oblasti počuť výbuchy. Podľa predbežných informácií bol v južnom prístavnom meste v Chersonskej oblasti zničený ruský muničný sklad, informovali tamojšie médiá. Očití svedkovia hovoria, že na oblohe je vidieť hustý tmavý dym.

20:47 Ukrajinská armáda zostrelila ruský dron:

19:15 Rusko zaútočilo na Odeskú oblasť. Píše The Kyiv Independent na Twitteri.

18:00 V sklade bulharskej firmy dodávajúcej zbrane na Ukrajinu došlo k výbuchu.

16:07 Lotyšsko od 1. augusta pozastaví zmluvu s Ruskom o uľahčení vzájomného cestovania obyvateľov prihraničných oblastí.

14:52 Európska únia by mala označiť Rusko za sponzora terorizmu, uviedol v nedeľnom rozhovore lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs. Vyjadril sa tak po tom, čo pri piatkovom útoku na väznici Olenivka v Doneckej oblasti na okupovanej východnej Ukrajine zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Podľa Kyjeva novo zverejnené satelitné snímky Olenivky svedčia o tom, že útok spáchalo Rusko. Moskva pritom pôvodne tvrdila, že za útokom stáli Ukrajinci.

14:47 Po nočnom ostreľovaní mesta Mykolajiv vypukol v oblasti mohutný lesný požiar. Do jeho hasenia sú okrem hasičov nasadení aj vojaci, uviedol server Ukrajinska pravda. Mykolajiv čelil v noci zo soboty na nedeľu najsilnejšiemu ostreľovaniu od začiatku ruskej agresie vo februári, dodal server.

14:10 Do Poľska prišlo z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska zhruba 5,15 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž.

13:56 Vadym Skibickij z ukrajinského ministerstva obrany v rozhovore pre Slobodnú Európu/Rádio Sloboda povedal, že sa nálada obyvateľov okupovaného Krymu mení a začína im byť jasné, že hrozba vojny na území polostrova sa stáva realitou.

"Predovšetkým sa zmenili ľudia. Tí, ktorí majú príbuzných na území (ukrajinského) štátu - v Kyjeve alebo Charkove, alebo na okupovaných územiach, kde boli dediny a mestá zničené. A za druhé - pre ľudí, ktorých bratia, synovia a otcovia zomreli, sa hrozba, že vojna príde na územie Krymu, už stáva realitou," povedal.

13:20 Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinets uviedol, že podrobnosti o Rusovi, ktorý vykastroval a zavraždil ukrajinského vojnového zajatca, boli identifikované. Zistili sa aj podrobnosti o jeho príbuzných, tie však zatiaľ nebudú zverejnené.

12:21 Zakladateľ a majiteľ jednej z najväčších ukrajinských poľnohospodárskych spoločností Nibulon Oleksij Vadaturskij a jeho manželka zahynuli pri ruskom údere v Mykolajivskej oblasti. Manželia boli zabití vo svojom dome v meste Mykolajiv, ktoré bolo ostreľované v noci na nedeľu. Spoločnosť Nibulon sa špecializuje na výrobu a vývoz pšenice, jačmeňa a kukurice a má vlastnú flotilu a lodenicu.

12:10 Podľa hovorcu tureckého prezidenta je veľmi pravdepodobné, že prvá loď s obilím vypláva z jedného z ukrajinských prístavov v pondelok.

11:22 Ukrajina v nedeľu poprela, že by podnikla útok bezpilotným lietadlom na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v prístavnom meste Sevastopoľ na Ruskom anektovanom polostrove Krym, ktorý si podľa ruských predstaviteľov vyžiadal šesť zranených osôb.

11:18 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Cirkón (Zirkón). Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov, vyhlásil prezident v prejave na oslavách Dňa námorníctva v Petrohrade. Podľa agentúry Reuters Putin v tejto súvislosti priamo nespomenul Ukrajinu, kde Rusko pokračuje vo vojnovom ťažení.

11:08 Tohtoročné žatvy na Ukrajine by v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mohli byť polovičné. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého za tento pokles môže ruská invázia. Podľa Zelenského je hlavným cieľom Ukrajiny predísť potravinovej kríze vyvolanej ruským útokom.

10:57 Ruský prezident Vladimir Putin v Petrohrade podpísal novú námornú doktrínu a predpisy Ruskej federácie. Vyhlásil, že námorníctvo dostane počas niekoľkých mesiacov hypersonické strely Zirkón a že oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov.

10:23 Hovorca správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk označil ruské tvrdenie o ukrajinskom útoku na veliteľstvo ruskej flotily v Sevastopole za provokáciu. "Oslobodenie Krymu od okupantov bude prebiehať inak a oveľa efektívnejšie," podotkol.

9:49 Takéto sú indikatívne odhady ruských strát od začiatku vojny podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:31 Povinná evakuácia ľudí z Donbasu, ktorú Kyjev oznámil v sobotu, je podľa bezpečnostného analytika Daniela Koštovala "priznanie toho, že Ukrajina v tejto chvíli nie je schopná čeliť postupu Rusov. Je teda lepšie povedať ľuďom, aby sa stiahli, a ušetriť tak ich životy."

9:24 K incidentu na Ruskom okupovanom Kryme došlo len niekoľko hodín predtým, ako sa má ruský prezident Vladimir Putin zúčastniť osláv Dňa námorníctva vo svojom rodnom Petrohrade a schváliť ruskú námornú doktrínu.

7:50 Zatiaľ čo jedni Ukrajinci sa snažia dostať do vojny ako dobrovoľníci, iní dostávajú povolávacie rozkazy na plážach a v nočných baroch, píše spravodajský server Meduza.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v druhej polovici júla uviedol, že v priemere denne vo vojne umiera asi 30 ukrajinských vojakov a 250 utrpí zranenie. Medzitým Ukrajinci, ktorí neslúžia v armáde, stále častejšie stretávajú pracovníkov vojenských správ, a to aj v supermarketoch, na benzínkach, plážach a dokonca v horách. Povolávacími rozkazmi "trestajú" narušiteľov verejného poriadku a vodičov "pod vplyvom".

7:44 "Dnes ráno sa nám ukrajinskí nacionalisti rozhodli prekaziť Deň námorníctva," napísal na sociálnej sieti Telegram sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev. Všetky slávnostné akcie plánované v Sevastopole pri príležitosti Dňa námorníctva, ktorý Rusko každoročne oslavuje poslednú júlovú nedeľu, boli z bezpečnostných dôvodov zrušené, uviedla ruskojazyčná verzia spravodajského servera BBC.

7:43 Starosta juhukrajinského Mykolajivu Oleksandr Senkevyč uviedol, že mesto čelí "masívnemu ostreľovaniu". "Ozývajú sa výbuchy, vrátane kazetových bômb. Doteraz vieme o niekoľkých požiaroch na miestach dopadu. Tlaková vlna a trosky poškodili obytné domy," dodal.

7:33 USA dodajú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany NASAMS, informuje The Kyiv Independent.

7:31 "Nočné ostreľovanie Charkova pokračuje. Dnes bol celý rad výbuchov," napísal v noci starosta mesta Ihor Terechov s tým, že zasiahnutá bola štvrť vo východnej časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Poškodených bolo niekoľko budov, o možných obetiach sa vyhlásenie nezmieňuje.

7:30 Rusko pozvalo odborníkov z OSN a Červeného kríža, aby vyšetrili smrť desiatok ukrajinských väzňov, ktorí v piatok zomreli pri raketovom útoku na väznicu v meste Olenivka na separatistami ovládanom východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

7:25 Na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Ruskom okupovanom Kryme zaútočil dron a zranil päť ľudí, uviedli ruské úrady.

7:13 Úrady v niekoľkých ukrajinských mestách blízko frontu oznámili v noci na nedeľu ruské ostreľovanie. V Charkove nastalo najmenej šesť výbuchov, na Mykolajiv dopadla opäť kazetová munícia a ostreľovanie hlási aj Nikopol.

7:05 Cesty Poľska a Maďarska sa kvôli rozdielnym postojom k vojne na Ukrajine rozišli, povedal podľa agentúry PAP poľský premiér Mateusz Morawiecki. V podobnom duchu sa už skôr vyjadril aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Varšava a Budapešť boli doteraz v rámci V4 blízkymi spojencami. Zhodovali sa okrem iného na kritike Európskej únie, ktorá proti nim vedie konanie pre porušovanie princípov vlády práva.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok