Ruské námorníctvo dostane nové hypersonické strely, oznámil Putin. Ich nasadenie bude premyslené

TA3 ČTK TASR
31.7.2022 11:18

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Zirkón. Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov, vyhlásil prezident v prejave na oslavách Dňa námorníctva v Petrohrade.

Podľa agentúry Reuters Putin v tejto súvislosti priamo nespomenul Ukrajinu, kde Rusko pokračuje vo vojnovom ťažení. 

Putin v príhovore venovanom Dňu Námorníctva, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom, velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu.

"Dodávky týchto striel ruským ozbrojeným silám začnú v najbližších mesiacoch. Fregata Admirál Gorškov bude prvou, ktorá pôjde do bojovej služby s týmito skvelými zbraňami na palube," uviedol šéf Kremľa.

"Kľúčovou otázkou je, aby ruské námorníctvo... bolo bleskurýchlo schopné reagovať na všetkých, ktorí sa rozhodnú obmedziť jeho suverenitu a slobodu," dodal ruský prezident.

Zirkón je podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete do 1000 kilometrov môže zasahovať námorné aj pozemné ciele. Patrí k novej generácii ruských zbraní. Putin tiež oznámil, že podpísal novú námornú doktrínu, jej podrobnosti ale neboli zverejnené.

Ruské médiá neskôr zverejnili i znenie spomínanej námornej doktríny, ktorú Putin v nedeľu podpísal. Uvádza sa v nej, že najväčšou hrozbou pre Rusko je "strategické smerovanie USA k dominancii vo svetových oceánoch" a približovanie Severoatlantickej aliancie k ruským hraniciam.

Rusko pritom môže primerane k situácii vo svetových oceánoch použiť aj vojenskú silu, ak zlyhajú prostriedky tzv. mäkkej sily ako diplomacia a ekonomické nástroje, cituje z doktríny Reuters. Dokument okrem toho určuje za oblasť mimoriadneho záujmu Ruska Severný ľadový oceán, o ktorom Spojené štáty opakovane hovoria, že sa ho Rusko snaží militarizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok